Mesto za reklamu

15.04.2020.

Основно државно тужилаштво у Подгорици саопштило је да је покренуло истрагу ради утврђивања одговорности свештенства Митрополије црногорско-приморске, међу којима су митрополит Амфилохије и протојереј Велибор Џомић, као и неколико грађана, који су приведени у недељу након литургије испред цркве на Златици.

Тужилаштво је саопштило да је истрага покренута након „пажљиве анализе до сада прикупљених података, доказа и видео-снимака“. Наводи се да ће сви они бити позвани на саслушање у најкраћем могућем року. Државни тужилац је, кажу, затражио од Управе полиције предузимање мера у циљу идентификације особа која су присуствовале том догађају да би их тужилац саслушао у, како се наводи, „одговарајућем процесном својству“.

У саопштењу, које је потписала државна тужитељка и портпарол те институције Милица Мандић, наводи се да ће након оцене доказа прикупљених у истрази, бити донета одлука о „евентуалном постојању елемената бића кривичног дела које се гони по службеној дужности“.

Портал РТЦГ пише да се „на снимку медијске куће ТВ Острог види да је литургија трајала скоро два сата, да митрополит Амфилохије, остали свештеници Српске православне цркве, као и цивилна лица – крше мере о обавезном држању социјалне дистанце и забрани организовања окупљања“.

Додају да се види како „присутни пију из једне чаше, путира, а да касније поједини прилазе Амфилохију и свештеницима СПЦ и љубе им руке…“

Наводи се да је полиција идентификовала све свештенике и део грађана који су присуствовали верском обреду код цркве на Златици, а истог дана су у Центру безбедности узете изјаве и достављене Основном тужилаштву у Подгорици.

„У саопштењу се не наводи против кога је покренута истрага, нити за које кривично дело“, пише РТЦГ.

Наводе да, иако постоје три тужилачка тима, у саопштењу се ниједном реченицом не помиње окупљање на верском обреду у Храму Христовог васкрсења у Подгорици.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here