Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Иницијатива “мали Шенген” већ је даје одређене резултате у привреди на које се дуго чекало, изјавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

У интервјуу за РТС, он је рекао да прелаз Табановци, а ускоро ће и прелаз између Северне Македоније и Албаније, ради 24 сата дневно.

У три смене раде све инспекцијске службе које су потребне да камиони прођу, договорено је да се признају међусобни транзитни документи, што ће омогућити бржи проток робе, наводи председник ПКС-а.

Чадеж, који је учествовао на дводневном самиту о “малом Шенгену” у Тирани, истиче и да ће Србија, Северна Македонија и Албанија први пут третирати држављане друге земље као домаће.

Наводи да ће се у Албанију, на пример, ићи с личном картом, квалификације су признате, а грађани ће моћи да се региструју помоћу посебног система који је већ завршен.

“Када сте ушли с личном картом, ви сте валоризовани, зна се идентификација. Добијете један број с којим можете да функционишете, радите, живите у било којој од ове три земље. То је нешто што је заиста велика ствар”, истиче Чадеж.

Он каже да су прошли и споразуми који су били “закочени” у Цефти, као што је међусобно признавање ауторизованих економских оператера.

“Ви добијете сертификат да сте ауторизовани економски оператер, као фирма, као шпедиција, као логистичар, и практично немате задржавања на границама”, објашњава Чадеж.

Он је навео и да ће и ЕУ и ЕБРД издвојити велика средства за иницијативу.

Као највећи проблем за спровођење договора наводи капацитете администрација и напомиње да ПКС може да издвоји додатне ресурсе када је у питању аналитика.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here