Mesto za reklamu

14.06. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас писмо честитку председнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу, у коме се каже:

„Екселенцијо, поштовани председниче,

Примите моје искрене честитке за рођендан, уз најбоље жеље за добро здравље и личну срећу, као и много успеха на одговорној дужности, на добробит Ваше земље и свих њених грађана.

Дозволите да Вам и овом приликом упутим позив да посетите Србију, јер ниједан председник САД није то учинио скоро четири деценије. Србија и САД су исковале пријатељство борећи се заједно против неправде у два светска рата и између нас постоје јаке историјске везе. Ове године, да подсетим, обележавамо седамдесетпетогодишњицу операције Халијард, када су ванвременском солидарношћу и човечношћу, које је показао храбри народ мале Србије, у једној од највећих акција те врсте у Другом светском рату, спасени животи више од пет стотина америчких и савезничких ваздухопловаца.

Пријатељство, међутим, није нешто што је дато једном заувек, треба га чувати и непрестано неговати. Зато желим да потврдим своју чврсту вољу да допринесем развоју политичког дијалога и јачању економске сарадње наших двеју земаља. Вашом посетом потврдили бисте да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана, што би грађани Србије знали да поштују и цене.

У настојању да односе Србије и САД вратим на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, охрабрује ме чињеница да посвећујете пажњу збивањима на Балкану и да сте неколико пута истакли спремност да помогнете у дијалогу Београда и Приштине, а тиме и решавању вековног проблема Косова и Метохије.

Као што и сами знате, господине председниче, кроз проблем Косова и Метохије укрштају се права и интереси не само Београда и Приштине, већ и различитих међународних чинилаца, чиме постаје и извор бескрајних политичких манипулација и нестабилности. Ником, међутим, није стало до решења тог тешког бремена, колико Србији. Зато смо реално и храбро, с вољом и вером, кренули у потрагу за трајним решењем, које би мојој земљи, али и целом региону, омогућило мир, стабилност, сарадњу, економски просперитет и напредак на европском путу.

Јa знам, као и сви грађани Србије, да САД имају посебан однос према Косову и Метохији, сматрајући га за независну државу, коју су увек подржавали и помагали, посебно кроз деловање бивше администрације председника Вилијама Џеферсона Клинтона. Пратећи Ваш енергичан рад, поштујући храброст идеја и отвореност за различит, понекад и неочекиван приступ у решавању проблема, уверен сам да бисте Ви водили другачију политику по том питању. Управо зато желим Вас да замолим да утичете на Приштину да укине штетне таксе на робу произведену у централној Србији, како би дијалог, са циљем проналажења компромисног, обострано прихватљивог решења, могао да буде настављен.

То ме асоцира на речи Николе Тесле, рођеног Србина, становника Америке, који је задужио цео свет: „Нека будућност каже истину, процените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио“.

Желећи Вам да рођендан прославите у миру, уз срдачне поздраве, примите, екселенцијо, изразе мог посебног уважавања“, наводи се у честитки председника Вучића.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here