Mesto za reklamu

18.09.2020.

Епидемиолози из дана у дан понављају да до опуштања не сме да дође, како не бисмо поново трпели нежељење последице. Међутим, велики број људи је недисциплинован, а три града, поред Београда, представљају нова потенцијална жаришта корона вируса.

Зајечар, Крагујевац и Нови Пазар одступају од државног “корона вирус тренда” и у овим градовима ситуација није стабилна, забележен је велики број случајева кршења епидемиолошкох мера, а Кризни штаб је их је означио као потенцијална жаришта.

Нови Пазар

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, гледајући податке о броју позитивних и хоспитализованих ковид пацијената, повољнија је него пре, али ти бројеви лако могу да заварају, сматра директор Завода за јавно здравље Шефадил Спахић.

Претходних дана ковид амбуланти јављало се до 50 особа, нешто више него раније, са симптомима сличним онима које изазива корона вирус, а број позитивних и оних којима је неопходно болничко лечење је просечно једно дневно.

“Лако бројке могу да заварају, поготово ако видимо шта се дешава око нас, грађани су се опет опустили, кафићи су пуни, организују се свадбе и прославе, а готово нико не носи маску или се не врши дезинфекција”, каже Спахић.

До погоршања епидемиолошке ситуације која би од Новог Пазара могла опет да направи жариште, додаје Спахић, могло би довести почетак рада школа и два универзитета, као и повратак људи са летовања.

“Имамо више од 20.000 ученика и студената који, и поред придржавања свих епидемиолошких мера у тим образовним установама, представљају ризик. Такође, процене показују и да је неколико хиљада наших суграђана било или је још на летовању у Црној Гори или Албанији, земљама у којој је епидемиолошка ситуација знатно гора него код нас”, наводи Спахић.

Оно што је карактеристично за Нови Пазар јесте и то да је у једном тренутку готово половина оних који су се тестирали имао антитела, а неки незванични подаци говоре да је током другог пика првог таласа вирусом корона били инфицирано више хиљада грађана Новог Пазара.

“Велики број наших суграђана који су имали антитела рекли су нам да нису имали никакве симптоме или веома благе, уколико су били искрени. Апелујемо на све оне који имају било какве симптоме да се што пре јаве лекарима, да не дођемо у ситуацију као пре, да су се људи лечили у кућама, па долазили са изузетно тешким клиничким сликама када им је неопходна кисеоничка потпора и када су шансе за излечење мање”, наводи Спахић.

Нови Пазар је, уз Београд, Крагујевац и Зајечар, на седници Кризног штаба препознат као једно од потенцијалних жаришта корона вируса у наредном периоду, а државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже да га забрињава повећање броја пацијената у ковид амбуланти.

“Још више забрињава што је велики број грађана из Пазара на летовању у Црној Гори и самим тим се очекује повећање броја пацијената по њиховом повратку. Болница је оспособљена и спрема се за најгори могући сценарио који може да се деси на јесен и зиму. Веома смо обазриви и на дневном нивоу пратимо дешавања што се тиче ковида”, поручио је Ђерлек.

Зајечар

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић изјавио је да су се грађани опустили и понашају се као да вируса више нема, те да је то основни разлог због кога је у граду на истоку Србије забележен пораст броја оболелих од корона вируса.

“Ситуација у Зајечару није алармантна, али уколико се мере за борбу против тог вируса не буду поштовале, што је примећено у том граду, може доћи до експанзије”, рекао је Ничић.

Узрок “јачања короне” у овом граду Ничић види у чињеници да су се многи грађани опустили и понашају се као да вируса нема, уљуљкани чињеницом да постоје дани када у Зајечару нема ниједног новорегистрованог позитивног случаја корона вируса.

У Зајечару је и даље на снази ванредна ситуација, подсетио је Ничић и додао да се спроводи контрола и води рачуна да не дође до ширења инфекције. Додаје да, иако већина грађана поштује мере, оне се поприлично крше и у малопродајним и угоститељским објектима.

Крагујевац

Епидемиолошка ситуација у Крагујевцу је нестабилна и расте број позитивних на корона вирус у односу на број тестираних, каже епидемиолог Института за јавно здравље у том граду др Предраг Делић и наводи да међу онима који су допутовали са летовања из Црне Горе нема много позитивних.

Делић је рекао да је број позитивних наспрам тестираних око 10 одсто, што доприноси томе да се ситуација сматра несигурном.

Прошле недеље бележили смо смањење позитивних али је након тога настављен тренд да од броја тестираних буде 10 одсто позитивних и зато је важно праћене и придржавање свих мера, рекао је он.

Дневно се у Крагујевцу тестира око 200 људи, међу њима и они који желе да путују.

Несигурној ситуацији, каже Делић, допринело је опуштање, организовање прослава где је већа могућност заражавања. Истиче да је комуналној полицији и инспекцији тешко да сва та места обиђе и спречи окупљања.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here