1. 09. 2019.

Протест “Један од пет милиона”, четрдесети по реду, одржан је у суботу увече на Платоу испред Филозофског факултета, упркос јакој киши.

Према речима организатора ових антивладиних окупљања, “протест се вратио на Плато одакле је започео.  Подсетимо, због вишемесечних радова у строгом центру града, на Тргу републике, протесна окупљања која су претходила шетњама претходних месеци организована су испред Теразијске чесме.

Грађанима су се обратили Срђан Марковић и Валентина Рековић, организатори протеста.

Рековић је позвала да се одржи минут ћутања “умрлој истини”, оној коју је “убила држава”.

“Девет месеци грађани су на улици, а они нису имали храброст да кажу да нешто није у реду”, изјавила је она обраћајући се окупљенима.

“Ево нас на платоу, овде смо почели. Мени су испред куће пре две недеље били батинаши и рекли – овде живи Марковић. За вас што сликате знамо да правите досијее. Видели смо шта се јуче десило у Лазаревцу, да ли је то демократија о којој причате Европској унији?”, поручио је Срђан Марковић, један од организатора и позвао на бојкот избора најављених на пролеће говорећи о јучерашњем спаљивању аутомобила активисти “1 од 5 милиона” из Лазаревца.

Окупљени грађани су узвикивали “Бојкот! Бојкот!”

После уводних говора, почела је протестна шетња  Васином, Македонском и Светогорском улицом све до зграде РТС-а у Таковској улици.

Врата на улазу у РТС офарбана у ружичасто.

Пред зграду РТС,  један од организатора Миодраг Симовић подсетио да је протест почео пре 10 месеци и да ће се наставити и следеће суботе у 19 сати на платоу испред Ректората.

“Ма шта нам урадили, ма шта нам говорили, сећамо се”, поручио је Симовић обраћајући се Јавном сервису, који је за све ово време протеста, како је навео, “о дешавањима у Србији причао као о Златном добу”.

Антивладини грађански протести у Београду трају од 8. децембра 2018. године, а први протест под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је због напада на лидера „Левице Србије“ Борка Стефановића 23. новембра 2018. у Крушевцу, граду у Западној Србији 200 километара удаљеном од Београда. Протести су у међувремену променили назив у „Један од пет милиона“ после изјаве председника Србије Александра Вучића: „Нек’ вас се скупи и пет милиона, ниједан захтев нећу да испуним”.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here