Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је седница Савета безбедности Уједињених нацијао Космету протекла у знаку најновијег инцидента, односно, напада безбедносних снага Косова на север покрајине.

Дачић је, у изјави за медије након седнице, истакао да је, као што се и очекивало, највеће интересовање било у вези са хапшењем и питањем имунитета припадника УНМИК-а.

Он је пренео да су, без обзира на политичке разлике, све чланице СБ УН, укључујући и генералног секретара, најоштрије осудиле нарушавање имунитета припадника УНМИК-а.

Према његовим речима, многе земље су још једном истакле да су уведене таксе препрека за наставак дијалога и у складу са тим су веома јасно тражиле да их Приштина одмах укине.

Дачић је, најавивши да ће наредна седница бити одржана у октобру, предочио да је на скупу позвао међународну заједницу, чланице СБ и КФОР-а да обављају свој посао у складу са Резолуцијом 1244.

Такође, он је пренео да је поделио информације које има Србија – да Приштина припрема напад на север Косова и да КФОР мора да дефинише став да ли хоће или не да брани Србе.

Уколико неће, то поставља нову политичку и безбедносну ситуацију и ствара велике проблеме и тај „ратни пожар“ може да захвати цео регион, рекао је први потпредседник Владе и изразио наду да до тога неће доћи.

Уколико таксе буду укинуте, Србија је спремна да настави дијалог, поручио је Дачић.

Генерални секретар УН је потпуно информисан о ситуацији и у складу са тим је истакао да је присуство Мисије УН на Космету доказ да ствари нису решене, а да би Приштина највише волела да их тамо нема, као и да им је циљ да их отерају одатле, рекао је Дачић.

Он је подвукао да питање односа према припадницима УНМИК-а, пребијање, малтретирање и непоштовање одлуке о имунитету је нешто што Уједињене нације не прихватају.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here