Mesto za reklamu

Насловни блок текста објављеног у “Њузвику”

  1. 06. 2020.

Представници америчке Комисије за верске слободе оценили су да су православци у Црној Гори на удару Закона о слободи вероисповести за који, како наводе, Српска православна црква с правом страхује да је изговор за одузимање њене имовине.

“У Црној Гори су нападнути православни хришћани. Од децембра трају протести против Закона о слободи вероисповести за који многи верују да ће омогућити влади да одузме верску имовину. Српска православна црква с правом страхује да је закон изговор за одузимање њене имовине”, наводе у ауторском тексту за Њузвик Џони Мур и Нури Туркел, чланови Комисије САД за међународне верске слободе.

Та забринутост довела је до великих и константних протеста широм Црне Горе, истичу у тексту под називом “У Европи је на снази прогон Јевреја, муслимана и хришћана. Са тим се мора одмах престати”.

Ограничење верских окупљања током пандемије коронавируса, додатно погоршава тензије, оценили су Мур и Туркел, које су у Комисију за верске слободе именовали републикански председник Доналд Трамп и председавајућа Представничког дома, демократа Ненси Пелоси.

“Ови протести су довели до сукоба и хапшења неких од најугледнијих православних лидера, укључујући овонедељно саслушавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија”, кажу представници америчке Комисије.

Указују и на то да је грешка што активисти за заштиту људских права често не мисле прво на земље као што су Француска, Немачка, Белгија, Црна Гора, Бугарска и Холандија, када изражавају забринутост за кршење верских слобода.

Уместо да буде шампион верских слобода у свету, Европа занемарује посвећеност том основном људском праву у иностранству, навели су, поред осталог, Мур и Туркел.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here