Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Медицински део Кризног штаба је и даље против ублажавања мера и реално сагледавамо ситуацију. Свесни смо да би попуштање мера тог типа (за Нову годину) могло да доведе до тога да 15-20. јануара имамо нови талас, гори од свих досада”, оценио је др Тиодоровић преносећи ставове својих колега лекара. Поручио је да ће, ако се буду одржавале кућне журке, последице бити страшне.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 Бранислав Тиодоровић  на конференцији за новинаре рекао да најновији подаци говоре о томе да имамо пред собом озбиљну епидемиолошку ситуацију, посебно тешку у великим ковид болницама где су здравствени радници пренапрегнути и раде у тешким условима.

Он је истакао да се очекивало да ће бити боља тенденција кретања постепеног пада броја оболелих, напоменувши да је на данашњој седници Кризног штаба договорено да за викенд трговински и угоститељски објекти раде до 20 часова, али да ће због тога бити повећана контрола поштовања мера.

Епидемиолог је навео да ће контрола, у смислу ношења маски у затвореном простору, држања физичке дистанце, одређеног броја у једном објекту и дезинфекције, бити у свим трговинским и угоститељским објектима, али и у хотелима, посебно на Златибору и Копаонику.

Тиодоровић је пренео и да је на данашњој седници промењена квадратура на којој се може наћи једна особа и додао да је она подигнута са четири, на девет квадратних метара.

Он је нагласио да је медицински део Кризног штаба ипак био против било каквог попуштања, али да су одлуку о раду трговинских и угоститељских објекта током викенда до 20 часова донели како би се оптерећење на поједине трговинске објекте због куповине новогодишњих поклона током радног дана, смањило.

Кризни штаб је данас добио потврду од помоћника министра здравља задуженог за контролу поштовања мера да ће се током викенда обављати стожа контрола, као и да ће они који не поштују мере, бити кажњавани, рекао је Тиодоровић и поручио да ће се поштовањем мера и већом контролом повећати безбедност и смањити ризик.

Тиодоровић је најавио да се у јануару очекује долазак веће количине вакцина, да тим експерата води рачуна о плану и процесу вакцинације и да се знају све фазе како ће се она одвијати.

Такође, он је указао на то да је реч о компликованој процедури и да сви морају да буду добро обучени и припремљени.

Према његовим речима, у овом таласу пандемије је ситуација таква да радно активни чине 70 одсто хопситализованих, а што се преминулих тиче највише их је изнад 70 година старости, између 70 и 72 одсто.

Епидемиолог је изразио уверење да неће бити донета одлуке о одобравању организованог дочека и прославе Нове године.

Директорка КБЦ “Бежанијска коса” Марија Здравковић објаснила је да електронски систем сам укида меру карантина, која важи за наше држављане и странце са боравком у Србији који долазе из земаља са неповољном епидемиолошком ситуацијом, након негативног ПЦР тестирања на коронавирус.

Ако се жели прекинути карантин неопходно је да се изврши тестирање, а ако је негативан резултат, по инструкцији Министарства, електронски систем сам прекида карантин. Систем сам ту информацију прослеђује МУП-у и Санитарној инспекцији, објаснила је Здравковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here