Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Британцима је указивао на рат у Југославији, бомбардовање, Сребреницу, Kосово и још на десетине тема које се тичу српског народа. Тако је Радомир Путниковић постао најпознатији српски лобиста у Великој Британији који деценијама пише писма енглеским политичарима, новинарима, економистима.

Осим писама која су његов хоби, Радомир Путниковић пише и књиге за децу, а објавио их је више од 20. За прозу је награђиван широм света. Протеклих дана посетио је Београд и том приликом говорио за РТС.

Скоро пола века живи и ради у Лондону. За то време послао је више од 9.500писама енглеској политичкој елити указујући на медијске неистине о Србији.

Објективно сам покушавао да представим ситуацију. Ако постоји нека наша кривица, где смо изгубили пропагандни рат онда је то што неке основне геополитичке истине  нисмо успели да представимо међународној јавности. Оно што је врло тешко једној млађој генерацији објаснити да схвати, а то је да се та пропаганда толико захуктала против Срба да сте ви могли врло мало. Једноставно Британци нису хтели да вас слушају. Ако сте Србин већ је то био крај приче. Ипак, постоји један број политичара са неким интегритетом којима је стало до истине, и мој једини посао је био да нађем те људе.

Писао сам многима – од председника владе од канцеларије Тонија Блера, раније сам био у вези и са Маргарет Тачер док је била у Влади. Практично где год сам могао да добијем одговор који је објективан. И ту је било веома интересантних људи. И ту је био на пример Лорд Kарингтон који у једном писму каже: Ви знате да ја мислим да су Срби непреаведно третирани.

Ја сам имао прилику да сусретнем Мајкл Џексона. То је енглески генерал који је први ушао у Kосовску Митровицу. Ја сам га сусрео на пријему у амбасади где ми је он рекао: ја се стидим шта смо урадили са Србијом. Ви мислите да ће он то да понови? Не.

 „Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here