Mesto za reklamu
  1. 11 2020.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић каже да су владајуће партије разумеле да је неопходан помак у отклањању негативних оцена из европских извештаја и да је неопходно да се изгради дијалог у друштву.

Гордана Чомић је у Дневнику РТС-а истакла да се њена уверења нису променила – Европска унија као неопходност Србији за изградњу и развој демократије и економије, владавина права, слобода медија, људска права, дијалог…

“То је нешто у шта ја дубоко верујем и што сам говорила свих ових година. Мењало се место са којег сам говорила, била је то улица, била је Скупштина, сада је влада и то је једина разлика”, објашњава Чомићева.

Истиче да су владајуће партије разумеле да је неопходан помак у отклањању негативних оцена из европских извештаја и да је неопходно да се изгради дијалог у друштву.

“Ништа се неће променити преко ноћи, али неће се никада променити ако не разумемо да у процес мењања понашања морамо добровољно да ступимо”, наглашава Чомићева.

Сматра да је за то неопходан дијалог. “Дијалог је процес у који добровољно ступају људи који се не подносе, али дају добробит сумње један другоме да имају простора да уђу у једну собу и разговарају о решењима проблема које имају људи у друштву”, објашњава Чомићева.

Истиче да је циљ дијалога да престане оговарање проблема и оговарање људи, а да се уз подршку министарства седне и разговара о проблемима које људи имају.

О предлогу за усвајање закона о истополном партнерству, Гордана Чомић каже да за људска права није потребна храброст. “Треба само да верујете и изградите вештину и способност да са другим људима поделите колико је драгоцено бити привржен људским правима јер је у њима толеранција”, сматра Чомићева.

Каже да свако има право да не подноси некога, али да нема права да се према том људском бићу понаша засновано на својој предрасуди. Истиче да је лакше разбити атом него предрасуде у људима.

Каже и да је спремна да сноси последице своје одлуке да буде члан владе.

“Од овог министарства постоје само добри исходи за Србију и ово министарство би имало исту политику и исте надлежности ко год био влада и ко год био опозиција. Ово је министарство које треба да створи политичку културу, културу дијалога и компромиса и културу људских права”, наглашава Гордана Чомић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here