Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Шведска је забранила коришћење опреме кинеских група “Хуавеј” и ЗТЕ за 5Г телекомуникационе мреже, наводећи да таква опрема представља једну од највећих претњи по националну безбедност.

Шведска Управа за телекомуникације саопштила је да ће инсталирана опрема ових кинеских произвођача морати да буде уклоњена до 1. јануара 2025. године.

Забрана је последица усвајања новог закона почетком године и резултат је оцене војних и обавештајних власти, које настоје да осигурају да “употреба фреквенција не угрожава безбедност Шведске”, наводе у надлежним институцијама.

Из “Хуавеја” су негирали су било какав ризик.

“Хуавеј није изазвао никаву претњу по шведску сајбер безбесност нити би то икада урадио”, наводи се у саопштењу ове комапније и додаје да забрана “Хуавеја” неће учинити шведску 5Г мрежу сигурнијом.

Шведска, чија је компанија “Ериксон” конкурент “Хуавеју”, последња је у низу европских земаља која се одлучила постепено затвори врата својих телекомуникационих мрежа Кини.

Постављање 5Г инфраструктуре иначе је успорено у целој Европи због пандемије корнавируса и геополитичких тензија између САД и Кине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here