Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

После неуспеха да се ништа не чини у увођењу мера заштите која је донела натпросечну смртност и враћању мера које су примењивале друге земље, у Шведској ће се у наредним месецима вероватно видети да ли ће инфекције ковида 19. добити на замаху, док се тренутне епидемиолошке мере морају и даље задржати.

Шведски приступ борби против ковида-19 није успео и то што су се надали да ће стицање имунитета крда зауставити вирус и оно што су тада урадили очигледно није дало никакве резултате. Шведска је тада због свог либералног приступа у борби против смртоносног вируса, јер су одбачене ванредне рестриктивне мере и препоручена самоиницијативна ограничења и употреба маски, привукла пажњу – истиче Др Михаило Вукас, наш угледни лекар у Гетеборгу у Шведској, који је добар део живота провео у тој земљи и стекао висок углед.

Тај приступ је оцењен као либералан, а током америчких протеста виђали су се чак натписи “Будимо као Шведска”, иако је било јасно да где год су примењиване блаже мере стопа смртности је била већа.

Мотиви одлуке Шведске да примени тај либерални приступ и данас су остали непознати. За стицање колективног имунитета било је потребно да велики део популације, пожељно млађих људи буде заражен. То је на срећу ипак одбачено, али су неке препоруке из тог периода ипак остале. Рецимо и даље се не препоручује ношење маски у јавности упркос свим доказима њихове ефикасности.

Светска здравствена организација је осудила шведски покушај либерализације мера и покушај да се на тај начин експериментише живим људима, а идеју о имунитету крда прогласила промашеном. Оцењено је  да се људским животима и људској патњи не сме на такав начин приступати. Процењено је да је мање од 10 одсто Швеђана имало антитела на корона вирус, тако да идеја о имунитету крда апсолутно није успела, јер је број умрлих у једном тренутку био већи чак и од САД – преноси официјелне ставове др Вукас.

Иако се погрешном политиком у санирању последица ковида 19. нико није много бавио, схватило се да је вакцинација та која може помоћи. Мешутим, ни то није ишло на очекивани начин.

Број случајева коронавируса у Шведској је порастао последњих недеља и очекује се да ће се тај тренд наставити када школе буду поново почеле са радом, а људи се буду враћали на посао. Очекује се да ће се током јесени, шта више, повећати број заражених и оних који ће бити у болницама. Ипак, извесно је да ће тај број бити мањи него у времену када се ништа није чинило.

Иако је током лета било мање инфекција, брзо ширење високо заразног делта соја довело је до тога да власти у Шведској позову грађане на опрезно понашање, посебно због хладнијег времена које долази и које људе тера у затворене просторе.

Такође мере државе – ограничавања друштвених догађаја, изолације уколико су заражени и рад од куће, сматра се да  треба задржати, све док се више људи не вакцинише.

Иначе, број вакцинисаних је врло пристојан. Око 65 одсто шведске одрасле популације је у потпуности вакцинисано. Када стопа покривености вакцинацијом буде била довољно висока да се здравство не нађе под оптерећењем, оцењује се да је разумно укинути већину мера против корона вируса – пренео нам је наш Др Михаило Вукас из Шведске.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here