Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Немачка жели да види Србију у ЕУ, изјавио је данас немачки амбасадор у Србији Томас Шиб и нагласио да ће усаглашавање са спољном политком, односно увођење санкција Москви у циљу очувања европских вредности, а не против грађана Русије, помоћи Србији да напредује у процесу ЕУ интеграција.

“Инвазија Русије је прекретница, тај ужасан рат мора да се оконча што пре. ЕУ је, применила циљане санкције које су средство и нису усмерене против руског народа већ служе као инструмент за одбрану вредности као што су мир, демократија и слобода на којима је заснована ЕУ и која нас европљање уједињује. Зато земље као Србија треба да се придруже мерама што би Србији помогло да напредује у процесу ЕУ интеграција”, рекао је Шиб.

Амбасадор је нагласио да уз све то, увођење санкција Москви мора да буде и морални императив.

“Немачка жели да Србија буде члан европске породице заједничких вредности, подржава Србију и њене припреме за ЕУ, а то што значи унапређење и јачање владавине права, оснаживање и изградњу демократских институција, као и подршке демократском плуралистичком друштву”, рекао је Шиб на отварању дводневног скупа Демократија минимални консензус у организацији Црте, чија се главна тема односи на три најважнија стуба демократије – парламент, изборе и медије.

Амбасадор је нагласио да је Немачка уверена да је будућност Србије у ЕУ, што су, како је додао, рекли и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок и канцелар Олаф Шолц у Београду.

Пад јавног одобравања приступања ЕУ Шиб је оценио као забрињавајући и навео да је један од разлога за то очекивања Европе о увођењу санкција Русији и негативне предрасуде у појединим медијима.

Истакао је да је демократија веома тежак посао и да је за њено јачање потребно много снаге и убеђења, као и то да кључни актери, кроз понекад и тешке дискусије дођу до заједничког решења.

Шиб је нагласио да је уверен да ће дебата у новом парламенту бити динамична, јер су све странке учествовале на изборима као и да ће постојати проевропска опозиција.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here