Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Деца у Србији не само да обољевају од ковида 19. него су чак све чешће  и животно угрожена. У Институту за мајку и дете тренутно је четворо ковид позитивне деце, а њих троје је на респираторима. Имају 17 и 15 година, а најмлађа је беба од пет месеци истиче проф. др Вукомановић.

Проф. др Владислав Вукомановић истиче да је сваки пацијент који је на респратору животно угрожен, па и деца. Сада је другачији клинички образац манифестације инфекције код деце.

“Пре само шест месеци доминантни, када је реч о тежини болести, били су болесници са мултисистемским инфламанторним синдромом. Ми смо их имали овде око 55, нешто можда и више. Сви су излечени и надамо се потпуно здрави”, изјавио је за РТС проф. др Вукомановић.

Истиче да се сада ради са пацијентима са тешким упалама плућа.

“Сва три ова болесника на респиратору имају тешке упале плућа и примљен је пре 48 сати један болесник који има упалу срчаног мишића и упалу срчане кесе – значи разнолике и веома тешке акутне манифестације ове болести”, додаје доктор.

“Оно што је најважније је прекинути тај ланац преношења инфекције и кружења вируса у популацији. Како кажу епидемиолози, то је могуће ако се вакцинише 70 или 80 одсто популације. Када се то буде десило, онда ће и кружење вируса, па и број заражених, знатно пасти, а самим тим и број оболеле деце”, наводи Вукомановић.

“Оно што је лоша вест, да не кажем аларамантна вест, је да деца сада испољавају веома, веома тежак облик болести. Размишљање моје дете сигурно неће да се зарази, није добар начин размишљања. Прво родитељи вакцинишите се сви, а одобрена је и вакцинација деце од 12 до 18 година, посебно за угрожене групе болесника код којих болест може да буде тешка”, поручује доктор Вукомановић.

У другој дечјој клиници – Дечјој клиници Клиничко болничког центра “Др Драгиша Мишовић”, сада су 24 ковид позитивна малишана, а многи имају обострану упалу плућа.

Градоначелник Београда и некадашњи директор Тиршове клинике проф. др Зоран Радојичић навео је да га јако брину подаци о броју деце оболеле од коронавируса и указао да су клиничке слике код њих далеко теже него раније.

“Брину ме подаци о броју заражене деце као човека, градоначелника, као родитеља и као дечијег хирурга. Оно што посебно забрињава је закључак да су клиничке слике оболеле деце сада много теже. Из овога следи да је апсолутно важно да се вакцинишемо, да је апсолутно важно да се вакцинишу деца која имају придружене болести, која су гојазна”, рекао је Радојичић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here