Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Комеморативним манифестацијама широм земље обележене су две деценије од почетка НАТО агресије на СРЈ. 

За 78 дана НАТО агресије погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

Деветнаест земаља Алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, подржане стратешким бомбардерима који су полетели из база у западној Европи, а касније и из САД.

Најпре су гађане касарне и јединице противваздушне одбране Војске СРЈ, у Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима.

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Одата пошта радницима РТС погинулим у НАТО агресији

Полагањем венаца и паљењем свећа, уз минут ћутања, данас, на Дан сећања на жртве НАТО агресије, одата је пошта радницима РТС-а који су погунили на свом радном месту у бомбардовању 1999. године.

Венце на споменик “Зашто?” положиле су породице погинулих радника, помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, генерални директор РТС Драган Бујошевић и в.д. директор Телевизије Илија Церовић.
Мирослав Медић, брат погинулог Синише Медића, захвалио је свима што су дошли да се сете трагедије из априла 1999. године.

Он је рекао да породице жзеле да знају одговор на питање зашто је било потребно да погине 16 људи у РТС-у и зашто их нико није заштитио.

“Одговор на то питање чекамо пуних 20 година и још га нисмо добили”, рекао је он окупљенима.

Додао је да су на 20. годишњицу добили обећање да ће се кренути са изградњом Меморијалног комплекса, на месту на којем је налази разрушени део зграде телевизије, који ће бити конзервиран, а у оквиру којег ће се налазити меморијална соба, у којој ће бити лични предмети погинулих и моћи ће да се види о злочинима НАТО почињених за 78 дана.

Вучевић: Подићи споменик погинулим Новосађанима

У Новом Саду данас је у касарни Југовићево, која је била једна од првих мета агресора,
обележено 20 година од НАТО бомбардовања, а градоначелник Милош Вучевић предложио је да се подигне споменик свим страдалим Новосађанима.

„Позивам сву јавност у Новом Саду да се заједно окупимо и да подигнемо споменик какав је достојан свим погинулим Новосађанима од 1990. до 1999. године. Није на понос града да немамо такав споменик”, изјавио је новинарима Вучевић.
Он је рекао и да подржава иницијативу неких удружења, организација и појединаца која се односи на то да један од булевара у Новом Сад добије име по погинулим војницима на Кошарама.

„Да један од нових булевара у Новом Саду буде посвећен јунацима са Кошара. До пре неколико година нисмо смели ни да причамо шта се све дешавало на Кошарама, или на Косову и Метохији. Данас смемо то јасно и гласно, недвосмислено рећи”, рекао је Вучевић.

Он је рекао да је Нови Сад, 20 година након дивљачког бомбардовања града и целе наше земље, Европска престоница младих, а да ће за две године бити Европска престоница културе.

Подсетио је и на то да је Нови Сад био један од првих градова на који су пале НАТО бомбе.

© Tanjug / Јарослав Пап

Сећање на Милицу Ракић и децу страдалу у НАТО агресији

Поводом обележавања Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања 1999. године, данас је у Ташмајданском парку у Београду положено цвеће на спомен-обележје посвећено двеојчици Милици Ракић и деци страдалој у бомбардовању.

Цвеће су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђпрђевић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

“Ако постоји чин који осликава безумност рата и тежину злочина који је НАТО починио према народу Србије, односно Савезне Републике Југославије у агресији 1999. године онда је то убиство мале Милице Ракић и убиства деце током тог безумног чина у пролеће 1999. године”, рекао је Весић.

Навео је да је у НАТО агресији страдало око 2.500 људи, повређено око 6.000, а метеријална штета која је нанета нашој земљи се процењује између 30 и 100 милијарди америчких долара.

У Стражевици обележено 20 година од НАТО бомбардовања

Поводом 20 година од почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, на брду Стражевица, где је на данашњи дан 1999. године пала прва бомба у Београду, код спомен обележја “Гласник са Стражевице”, одата је пошта погинулим војницима и цивилима током бомбардовања.

Венце на спомен обележје положиле су породице припадника Војске СР Југославије Властимира Лазаревића и Владимира Вујовића, који су и погунули на том месту 27, односно 28. марта 1999. године, министри у Влади Србије Небојша Стефановић и Александар Антић, председник Скупштине Града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и многи грађани.

Након интонирања химне “Боже правде” и одавања поште минутом ћутања свим настрадалима у НАТО агресији 1999. године, служен је и парастос погинулим војницима, полицајцима и цивилима током 78 дана бомбардовања.

„Српска стварност“ / Агенције /    

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here