Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит употребио је бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини изгласан у парламенту Републике Српске. Додик прокоментарисао да Шмит не треба да се бави питањем имовине које је већ решено.

Шмит је на конференцији за новинаре рекао да је донео налог о обустави примене Закона о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти РС-а, преноси портал Кликс.

“Обуставио сам примену закона до оцене Уставног суда. Данас проширујем и забрану располагања државном имовином како бих је ускладио са тумачењем Суда”, навео је Шмит.

Прем речима Шмита, његова одлука јасно даје до знања да једино држава БиХ може располагати државном имовином односно распоређивати власништво над државном имовином.

“То не значи да се непокретна имовина не треба распоређивати између ентитета државе и других нивоа власти у БиХ. То се не може решити једностраним мерама већ само процесом у Парламентарној скупштини БиХ”, додао је високи представник.

Поништени закон Народна скупштина Републике Српске је усвојила 10. фебруара.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је 7. априла указ о проглашењу спорног закона који је требало да ступи на снагу у четвртак.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је имовина Републике Српске имовина Републике Српске и да ту “не помажу ни бонска, нити било каква овлашћења”.

Он је, након што је високи представник у БиХ Кристијан Шмит саопштио да је употребио бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини Републике Српске, истакао да “најбољи синови Републике Српске нису изгинули да би неизабрани Немац Кристијан Шмит крчмио оно за шта су дали највредније”.

Додик је у изјави за Срну подсетио да је питање имовине решено 1995. године у Дејтону и истакао да “само неизабрани и непотврђени странац, попут Кристијана Шмита, може да се бави питањима која су у Уставу БиХ већ решена”.

Оценио је да је потез Кристијана Шмита ‘кич и шунд политике на коју су га натерали они који су питање имовине противуставно актуелизовали’, преноси РТРС.

“Партнере у ФБиХ позивам да се поштују Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум, а господину Шмиту препоручујем да купи карту за Немачку у једном правцу. Данас му је истекао годишњи одмор”, поручио је Додик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here