Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Немачки канцелар Олаф Шолц упозорио је да “не може бити мира под руском диктатуром” у Украјини током говора поводом обележавања 77. годишњице завршетка Другог светског рата у Европи – а пренео „Дојче Веле“ .

Шолц је нагласио да “Украјина то не би прихватила, а не бисмо ни ми”, рекао је Шолц у говору који је емитован на немачкој телевизији.

Канцелар је рекао да је “дубоко уверен” да председник Владимир Путин неће победити у сукобу који је почео 24. фебруара.

“Украјина ће победити. Слобода и безбедност ће победити, као што су слобода и безбедност тријумфовали над ропством, насиљем и диктатуром пре 77 година”, додао је Шолц.

Немачки канцелар је такође подсетио како су се Руси и Украјинци некада заједно борили и поднели велике жртве да би победили немачки “убилачки националсоцијализам”.

Али сада “Путин жели да покори Украјину, уништавајући њену културу и идентитет и чак изједначава свој варварски агресијски рат са борбом против националсоцијализма. Ово је злонамерно фалсификовање историје. Наша је дужност да то јасно кажемо, “, рекао је немачки канцелар.

Шолц је такође говоро о четири јасна принципа у немачкој спољној политици у вези са ратом.

“Прво, нема немачке једностране акције! Шта год да радимо, координирамо на најближи могући начин са нашим савезницима. Друго, у свему што радимо, морамо да водимо рачуна о одржавању сопствене одбрамбене способности. Треће, нећемо било шта што штети нама и нашим партнерима више од Русије. И четврто, нећемо донети никакву одлуку која би учинила да НАТО постане зараћена страна”, рекао је Шолц.

Али, позивајући се на притисак на Немачку да убрза прелазак са увоза руског природног гаса, Шолц је рекао “ми не чинимо једноставно све што се од нас тражи”, додајући да се “заклео да ће спречити било шта што штети немачком народу. То укључује заштиту наше земље и наших савезника од опасности”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here