Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Протести због Закона о слободи вероисповести у Црној Гори не јењавају. Притом се не ради само о црквеној имовини: председник Ђукановић свесно подстиче сукобе, оцењује Шпигл у тексту под насловом “Милови трикови”, преноси Дојче веле.

“Црна Гора је дуги низ година важила за острво стабилности на проблематичном Западном Балкану. Црногорски председник и дугогодишњи владар Мило Ђукановић вешто је маневрисао својом државом током ратова у бившој Југославији и мирним путем је одвео до независности 2006. године. Бивши млади комуниста Мило у међувремену је постао одани савезник НАТО-а и ЕУ, а Запад му је због тога последњих година прогледао кроз прсте многе унутрашње политичке афере.”

Како наводи немачки магазин Шпигл, у земљи влада велико незадовољство због „његове корумпиране и феудалистичке владавине“, због чега „тај стабилократа“ ових дана демонстрира да без њега Црној Гори прети хаос, а како се додаје, прилику за то нуди нови Закон о вероисповести према којем цркве у Црној Гори морају да дају доказ о власништву над зградама и земљиштем које су поседовале пре 1918. године, иначе прети експропријација.

Додаје се да је та одредба превасходно усмерена против утицајне Српске православне цркве у држави, а којој припада већина верника у Црној Гори, јер ће она тешко да пружи доказе о власништву многих старих имања, јер су модерни катастри у региону углавном уведени тек после 1918. године.

„Иако су међународна тела попут Савета Европе изричито затражила од Владе Црне Горе да закон структуира у конструктивном дијалогу, са свима који су погођени, контроверзна одредба је ипак задржана у закону“, пише лист и додаје да од усвајања крајем прошле недеље, хиљаде људи свакодневно демонстрира.

„Шпигл“ даље наводи да Ђукановић, чланови његове породице и ужи круг блиских сарадника већ три деценије владају земљом као да је то њихово приватно имање, да су умешани у бројне корупционашке афере, а да за њих никада нису морали да одговарају.

„Избори у земљи редовно се лажирају у корист Ђукановићеве владајуће Демократске партије социјалиста. У Црној Гори још није дошло до промене власти. Ђукановић ’купује‘ иностранство нудећи се као поуздан партнер у операцијама НАТО-а или као бедем ЕУ у избегличкој кризи“, пише лист.

Додаје се и да бизнисмен Душко Кнежевић већ годину дана потреса Милов систем — више пута је објављивао снимке на којима се види подмићивање и илегално финансирање ДПС-а, због чега је црногорска јавност на то реаговала са огорчењем, тако да пред предстојеће парламентарне изборе на јесен то представља стварну претњу Ђукановићу и његовој странци.

„У тако деликатним унутрашњим политичким ситуацијама Ђукановић је више пута покушавао да тематизује независност Црне Горе од бивше државне асоцијације са Србијом, као и расправу о идентитету независне земље. Он покушава да себе представи као патриоту и чувара интегритета земље. Притом му позиција Демократског фронта, најјачег опозиционог савеза, одговара — зато што је јасно просрпски и може да се представи као пета колона Београда“, пише лист.

Лист закључује и да нема сумње да је тактика Ђукановића опасна, будући да је Влада Црне Горе упозорила Српску православну цркву да подрива државност државе, а да митрополит Амфилохије каже да може доћи до грађанског рата.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here