Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер изјавио је данас на конференцији “Wолрд миндс” да је најлакше прво примити Србију у ЕУ, па онда решавати питање Косова, на шта је председник Србије Александар Вучић узвратио да се то, нажалост, неће догодити.

“По мом мишљењу, најлакше решење је примити прво Србију и ЕУ, а онда разматрати могуће решење Косова. Да не будем негативан, мислим да је Србија на веома добром путу”, рекао је Шредер, а преноси “Блиц”.

Он је истакао и да када је реч о економском делу, Србија испуњава све услове, а неке и изнад задатих критеријума.

Шредер је то рекао, током разговора на скупу “Wорлд миндс” са председником Србије Александром Вучићем, који води директор “Рингиера” Марк Валдер, на Валдерово питање како му изгледа питање Косова, пошто “председник Вучић каже да смо изгубљени”.

Председник Србије је, на питање Валдера где смо тренутно кад је реч о Косову, рекао да смо “сви изгубљени у времену и простору”.

“Рећи ћу вам искрено, разговарали смо о томе скоро пет сати и онда сам добио поруку: Морамо да убрзамо решење, да појачамо напоре да решимо питање Косова. Приштина не може да се консолидује без Србије, а ми ћемо урадити најбоље што можемо да сачувамо мир и стабилност”, рекао је Вучић.

Вучић: Добро сарађујемо с Русијом, Шредер: Русија добар партнер

Вучић је рекао да Србија добро сарађује са Русијом и да жели да наша земља обезбеди довољно гаса за своје грађане.

Вучић је на питање директора Рингиера Марка Валдера, који води овај разговор, рекао да је једном посетио посетио Владимира Путина у његовој кући.

“Имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо с Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане, јер како ћемо другачије када се ‘заврне славина’ преко Украјине”, рекао је српски председник, преноси Блиц.

Шредер је рекао да је Русија свакако добар партнер.

“Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије, ако погледамо САД, они имају своју агенду и тренутно су се окренули Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом”, рекао је Шредер.

Брнабић: Дигитализација је услов развоја

Живимо у узбудљивим временима пред четврту индустријску револуцију и мислим да Србија може да буде победник у њој, рекла је српска премијерка Ана Брнабић на конференцији “Wорлд миндс” која се данас одржава у Београду.

– Увек сам мислила да је циљ моје владе да почне трансформацију Србије из економије коју воде инвестиције и рад у економију коју воде иновације – рекла је премијерка.

Ану Брнабић је оснивач Wорлд миндс Ролф Добели представио као једну од најутицајнијих жена по Форбсу. Премијерка му је захвалила што је веровао у Србију, наше институције.

– Наше научне институције су оно што ја сматрам Србијом – рекла је премијерка.

Након тога уследио је клип у коме су представљене успешне српске компаније из области науке и технологије – обједињене кроз платформу Serbia Creates.

– То је наша нова иницијатива. На ранијим снимцима представљања земље Србија је приказана више традиционално, али она је више од тога. Отуд нова платформа Сербиа Цреатес која показује научни и уметнички креативни део – објаснила је Брнабић.

Биљана Бранковић, дизајнерка играчака: “Ово је сјајна прилика за повезивање са људима који такође иновативно размишљају”

Биљана Бранковић осничвач је бренда “Архиплеј”, домаће компаније која производи едукативне играчке је за “Блиц” изјавила да је конференција “Wорлд миндс” на којој учествује, сјајна прилика за повезивање са људима који имају иновативан начин размишљања.

– Очекујем да ћу добити неке нове перспективе у овом одабраном друштву, у смислу размишљања ван граница у којима се можда крећем свакодневно. Наравно, ту су и нови контакти и умрежавање… Први део, и пре самог почетка је веома интензиван, верујем да ће тако бити током целог дана – рекла је Бранковић за Блиц.

– Важно нам је да се повезујемо са људима који су у сродним пољима или другим делатностима, али да смо сродни по том иновативном начину размишљања, из Србије и целог света. Ово је сјајна прилика за то – додала је оснивачица бренда Архиплеј.

„Wорлд миндс” прилика да се представе резултати Србије

Вучић је захвалио организаторима конференције што се такав скуп одржава у Београду, што је прилика да се говори о резултатима и плановима Србије, која је, истиче, на добром путу.

“Београд је данас домаћин симпозијуму “Wорлд Миндс”, на којем учествују неки од највећих светских умова данашњице. Хвала што сте довели Wорлд Миндс у нашу земљу, наш град и хвала на могућности да говоримо о нашим резултатима и плановима. Морамо да изградимо економски стабилну земљу, морамо да мислимо о нашој будућности. Србија је данас на добром путу и учиницемо све да сачувамо стабилност”, навео је Вучић на свом инстаграм налогу “будуцностсрбијеав” уз фотографије са скупа.

“Српска стварност” / Блиц.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here