Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Званичном Паризу не смета евентуална размена територија или промена линије разграничења уколико се Београд и Приштина о томе договоре и то прихвате сви у региону, поручено је из Јелисејске палате пред посету председника Француске Србији.

Како пишу “Новости”, такође су истакли да није ни на Француској, ни на Немачкој, ни на ЕУ да намећу решење, али ће са своје стране све покушати да дијалог поново започне.

Од посете Емануела Макрона очекује се да оснажи емоције које постоје између два народа, што ће се нарочито огледати у дочеку на Калемегдану и предвиђеном обраћању двојице државника, наводи лист.

Они ће, уз откривање обновљеног Споменика захвалности Француској, обићи и споменик браниоцима Београда, а у Јелисејској палати истичу да је Макрон лично затражио да се поклони сенима Милунке Савић.

“Француска инсистира на чврстим пријатељским везама са Србијом и на поштовању изузетне жртве српског народа у Првом светском рату. Истовремено, изражавамо жељу за превазилажењем неразумевања из 1999. године”, наводе у Јелисејској палати.

Када је реч о Косову, извори из седишта шефа француске државе наглашавају важност тога што је председник Србије више пута потврдио жељу да се дијалог настави и истичу неразумевање за стопроцентне таксе које је увела Приштина и које треба да буду укинуте.

У Јелисејској палати, такође, истичу и да председник Макрон у Србију долази с поруком да је Србији место у ЕУ и да Француска подржава европске интеграције наше земље.

Прецизиран је став да процес проширења и унутрашња реформа ЕУ треба да теку паралелно, што је позиција коју заступа и Берлин.

Париз ће истовремено од ЕК затражити израду нове стратегије о проширењу која би требало да обухвати реалност европске перспективе и очекивања, с једне стране, и захтевности у конкретном спровођењу реформи, с друге.

У Паризу, пишу “Новости”, много очекују од ове посете у правцу јачања билатералних односа, истичући такође да то није замена за европски пут.

Када је реч о односу Србије и Русије, у Паризу наглашавају да у потпуности разумеју постојање ових традиционално јаких веза.

“И Француска настоји да обнови везе са Москвом. Нема разлога да нам то смета. У региону су све присутније и Кина и Турска , али ми не гледамо како то да смањимо, већ како да ојачамо наше присуство””, истичу извори у Јелисејској палати.

“Политика” пише да ће током посете француске делегације, поред политичког сегмента, посебна пажња бити посвећена поезији и музици које сведоче о трајности српско-француских односа .

Према речима професора Факултета за културу и медије Миливоја Павловића, француска делегација ће чути две најпознатије песме из Првог светског рата – “Тамо далеко” и “Креће се лађа француска”, као и доста млађу “”Песму француско-српског пријатељства”, насталу пре три деценије.

Песма је изведена и пред некадашњим председником Француске Франсоа Митераном, а касета са снимком пролетос је достављена организаторима дочека председника Макрона.

Француског председника ће, иначе, у Београду чувати 4.000 специјалаца а мере безбедности биће на највишем нивоу.

Неколико десетина француских безбедњака већ је стигло у нашу земљу а један број ће доћи заједно са Макроном, пише “Блиц”, наводећи да француски лидер стиже у Београд сам – без супруге Брижит.

За потребе Макроновог обезбеђења биће ангажовани и припадници војске и полиције, међу којима и снајперисти.

Улице којима се буде кретала колона са возилима француске делегације биће у етапама затваране.

Током посете Макрона и  споразуми о војној сарадњи

Макрон стиже у посету Београду, а током његовог боравка Србија и Француска потписаће 20 споразума, од којих је пет из области наоружања и војне опреме.

Помоћник министра одбране у Сектору за материјалне ресурсе, Ненад Милорадовић, рекао је на РТС да Србија и Француска имају потписан споразум о стратешком партнерству и да већ сарађују.

Подсећа да су набављени “Ербасови” хеликоптери.

Пре две године од француских произвођача набављено је више стотина оптоелектронских уређаја, а Милорадовић истиче да се сарадња односи на производе највишег технолошког нивоа.

Милорадовић је рекао да ће бити потписана три меморандума о разумевању и да се они односе на радарске и електронске системе, али и на сарадњу у области производње и одржавање тих система у Србији.

Када је реч о набавци нових система наоружања, Милорадовић наводи да је конкретно реч о ПВО систему “мистрал” за који каже да је један од најбољих у свету.

Планирано је да се тај систем интегрише у систем ПАСАРС чиме ће се способност Војске Србије значајно подићи.

Милорадовић наглашава да су у питању најсавременије технологије и да је стратешки циљ да се њима опреми Војска Србије и да се, што је могуће више, подигну њене способности да одговори на савремене претње.

“То је прави пут да се очува мир и стабилност у региону”, рекао је Милорадовић.

Каже и да уз то иде оспособљавање домаће индустрије да учествује у технолошкој утакмици у свету.

Србија и Француска заједно учествују и у мировним мисијама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here