Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У програму, који је влада Аљбина Куртија усвојила у петак, а који између осталог говори о дијалогу са Београдом, по писању Кохе, не наводи се појам реципроцитета са Србијом, који је, наводи приштински лист, био кључна реч у програму прве Куртијеве владе и током изборне кампање.

Програм не предвиђа ни ревизију Бриселских споразума, ни усвајање резолуције за дијалог у косовској скупштини, што је стајало у програму претходне Куртијеве владе.

Новина у програму је да је циљ да коначни споразум, поред узајамног признавања са Србијом, подразумева и признање пет преосталих земаља ЕУ и гаранцију за чланство у Уједињеним нацијама.

У програму претходне Куртијеве владе стајало је: “Влада Републике Косово биће посвећена нормализацији односа са Србијом кроз дијалог и у духу принципа реципроцитета. Дијалог ће се одвијати о питањима билатералних односа и добросуседских односа, укључујући питање несталих особа, ратну репарацију, сукцесију бивше југословенске федерације, у којој је Косово било саставни елемент, као и међусобно признавање између државе.”

У новом документу се наводи, пише Коха, да Влада улази у дијалог са Србијом с циљем дугорочне нормализације билатералних односа, а дијалог са Србијом одвија се ради “решавања међудржавних питања и добросуседства” и фокусира на користи грађана од резултата политичког дијалога.

“Коначни циљани споразум обухватиће сва нерешена питања од сукцесије бивше југословенске федерације у којој је Косово било конститутивни елемент”, пише у програму усвојеном у петак, а који би требало да се нађе пред косовском скупштином ове седмице.

Коха скреће пажњу да је у прошлогодишњем програму стајало да тема дијалога између тзв. Косова и Србије не могу бити питања везана за територијални интегритет и суверенитет земље, али и наводи да је у усвојеном програму искључена могућност стварања треће административне власти, за насеља са одвојеним етничким становништвом, (ЗСО).

У новом програму владе се не спомињу ни обавезе из Вашингтонског споразума, коме се Самоопредељње противи, а кључне тачке Куртијевог неслагање су споразум о заједничкој подели језера Газиводе, након што су Американци урадили студију изводљивости, као и став о “Мини Шенгену”.

Владин програм одобрен је у петак, док је влада Куртија изгласана у Скупштини 22. марта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here