Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Само месец дана од покретањa иницијативе за успостављење региона без баријера за слободу кретања робе, људи, услуга и капитала између Србије, Северне Македоније и Албаније назиру се први конкретни кораци у том смеру, које су вечерас, како сазнаје Танјуг, у Охриду договорили председник Александар Вучић и премијери Еди Рама и Зоран Заев.

Вучић, Заев и Рама су на састанку, према Танјуговим информацијама, постигли договор о конкретним мерама које ће допринети развоју и расту три земље.

Кључно питање за сваког инвеститора је политичка и економска стабилност, а не постоји боља порука о стабилности региона од заједничког наступа земаља у региону и креирања јединственог тржишта.

Слобода кретања, како је констатовано, имала би вишеструке ефекте и максимизује конкурентност целог региона, који има потенцијал од 12 милиона становника.

Договорено је да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз поседовање личне карте, заједничке радне дозволе које ће омогућити људима да раде у све три земље без додатних процедура.

Ова мера ће директно подићи доступност радне снаге што ће довести до повећања атрактивности целог региона за привлачење нових инвестиција.

Компаније које буду долазиле у једну од земаља неће морати да брину о радној снази, јер ће моћи без додатних процедура да доводе потребну квалифуиковану радну снагу из све три земље.

Слободан и брз проток роба ће се подстаћи кроз увођење двадесетчетворочасовног радног времена свих инспекцијских служби са акцентом на фотосанитарну и ветеринарску инспекцију.

Планирано је и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребне за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе са акцентом на увођење система са што мање “папира”, који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја земље.

Такође је предвиђено и међусобно признавање професионалних квалификација у оквиру земаља чланица иницијативе, те подстицање размене студената и покретање заједничких пројеката за истраживање и развој.

Путовање уз личне карте 

Исто тако предвиђено је да се успостави “мини Шенген”, то јест да странци који би дошли у Београд могли без додатних виза да путују у остале земље чалнице ове иницијативе и обратно.

Тако ће Србија и Албанија, како је планирано, пре краја године увести могућност путовања својим грађанима само уз личну карту.

Србија, Албанија и Северна Македонија, даље, планирају јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма путем сарадње у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама.

Што се протока капитала тиче она је део заједничке иницијативе али подразумева компликовану процедуру имплементације и измену великог дела законодавног оквира из области тржишта капитала, пореског и финансијског система.

Три земље направиће сопствена правила у многим областима и тако унапредити своју атрактивност и сарадњу, те ова иницијатива тиме може постати најважнија политичка иницијатива у 21.веку, преноси Танјуг.

На састанку у Охриду све четири слободе ући ће у акциони план, који треба до идућег састанка 21. децембра у Албанији, да донесе конкретне резултате.

Важан податак је, након што је ЕУ зауставила процес проширења на Западни Балкан, да су САД подржале иницијативу за тешњу сарадњу у региону, која је отворена за све земље региона.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here