Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

У свим градовима и општинама у Србији грађани ће без претходне пријаве моћи да се вакцинишу против коронавируса, изјавио је државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додао да се очекује да од четвртка буду отворени пунктови за вакцинацију без заказивања.

Мирсад Ђерлек је рекао за Танјуг да је на састанку представника Министарства здравља и кабинета премијеке Ане Брнабић договорена нова стратегија имунизације и да је одлучено да се вакцинација без претходне пријаве омогући у свим местима у Србији, а не у 50 градова, како је првобитно најављено.

“Одлучили смо да се не прави разлика међу градовима и да се пунктови за вакцинацију без пријаве отворе у свим местима где постоји интересовање за то”, рекао је Ђерлек који је на челу Националног координационог тима за имунизацију против ковида-19.

Нагласио је да ће се паралелно спроводити и имунизација грађана који се пријаве преко портала еУправа или апликације Вибер.

“Они који се пријаве, моћи да одаберу вакцину, а покушаћемо да и за незаказане грађане обезбедимо све вакцине, али зависи да ли ће бити довољно оних вакцина за које се определе”, рекао је Ђерлек.

Како каже, отварање пунктова организоваће заводи за јавно здравље у сарадњи са локалним самоуправама.

Вакцинација без пријаве већ се спроводи у 11 градова, а Ђерлек каже да је то дало одличне резултате и да је вакцинисано између 60.000 и 70.000 грађана.

“Ако то проширимо на скоро 160 градова и општина, биће знатно већи број вакцинисаних. Желимо да дамо шансу свим градовима и општинама, да дођу до најудаљенијих места и да се вакцинише сваки грађанин који то жели”, рекао је Ђерлек.

Навео је да се очекује велика помоћ локалних самоуправа које ће, како каже, озбиљније него до сада учествовати у организацији вакцинације против ковида-19.

Ђерлек је као добар пример организовања имунизације навео Београд и Сремску Митровицу, док су, како каже, поједине локалне самоуправе биле инертне.

Истакао је да је циљ да се искористи то што се, како каже, постепено смањује број новозаражених и максимално убрза процес имунизације, уз напомену да Србија има довољно вакцина.

“Показало се да су поштовање епидемијских мера и масовна имунизација једина озбиљна оружја са којима можемо да се боримо против ковида-19. Желимо да покренемо све ресурсе и дођемо до броја вакцинисаних који ће нам обезбедити колективни имунитет и повратак нормалном животу”, поручио је Ђерлек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here