Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да се надљудским напорима обезбеђују додатна места у болницама за оболеле од коронавируса. Заражено је 3.107 лекара и медицинских сестара, од којих је 76 у болницама, наводи Ђерлек.

Мирсад Ђерлек је рекао да јесте још рано евалуирати постојеће мере, али додаје да њима није постигнуто оно што је очекивано.

“Јесте да имамо благи пад првих прегледа, 3.200 јуче у Београду, али то није довољно. Експоненцијални раст није заустављен и морамо предузети нове мере”, истакао је државни секретар додајући да је битно да се донесу квалитетне мере које ће заштитити здравље грађана, али и животни стандард грађана.

Истакао је да до Нове године следе бројни изазови – Свети Никола и долазак држављана Србије из иностранства.

“Не бих волео да се понови период из времена Ускрса кад смо имали око 400.000 грађана који су ушли у Србији. Унаточ жељи да поштујемо наше грађане, здравствени систем би био преоптерећен кад би они ушли”, истакао је Ђерлек.

Додао је да би било реално очекивати да буду донете мере попут обавезног негативног пи-си-ар теста или карантина.

“Апеловао бих и на увођење карантина, људи су жељни контаката а суштина је да смањимо број контаката. То јесте ригорозно али уз контролу поштовања те мере, контролисали бисмо те људе који дођу”, навео је државни секретар Минситарства здравља.

Упркос пуним болницама и великом броју заражених, многи резервишу места за прославу Нове године.

“Кад чујем те приче о Новој години, није ми добро. Није реално да се једна група људи весели, а знате да су људи и медицински радници одвојени од породица, велики је терет на лекарима и сестрама и техничарима. Може једна Нова година да прође без помпезних славља и били бисмо ближи победи против коронавируса”, рекао је Ђерлек.

Додаје да је заражено 3.107 лекара и медицинских сестара, од којих је 76 хоспитализовано. Очекује да ће се повећати број заражених у здравственом систему.

“Обезбеђујемо додатна места у болницама надљудским напорима. Имамо скоро 8.600 хоспитализованих, то је забрињавајућа цифра у болницама, то је тешко издржати”, рекао је државни секретар Минситарства здравља.

Ђерелек је апеловао и на грађане да се вакцинишу протип грипа како се не би догодило да “одједном имамо два непријатеља”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here