Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Све је већи број новозаражених коронавирусом, а бројеви се не смањују чак ни током викенда. Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек упозорава да у болницама у Београду готово да нема слободних кревета, који се ослобађају само приликом отпуста.

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, каже за РТС да су бројеви изузетно упозоравајући и забрињавајући. За викенд, када бројеви новозаражених обично падају, било је чак 4.600 новозаражених и 4.500 хоспитализованих са 219 оболелих на респиратору.

Очигледно је да постојеће мере нису дале резултате. Треба нам пооштравање мера, верујем да ће Кризни штаб донети мере које ће заштитити здравље грађана и државу, наглашава Ђерлек.

Упозорава да је огроман притисак на ковид систем и да у болницама у Београду готово да нема слободних кревета, који се ослобађају само приликом отпуста.

“Лекари су на измаку снага, само у понедељак је било 5.135 прегледа у ковид амбулантама, од тога 3.700 првих прегледа, 280 пријема у болнице, пацијенти се возе у Крушевац, пацијенти се пребацију интерклинички”, упозорава Ђерлек.

Ђерлек не искључује да се плану нађе изградња нових капацитета. Бићемо принуђени да КБЦ Звездару у потпуности вратимо у ковид систем, што ће тешко бити довољно за постојећи тренд прилива новооболелих, наводи Ђерлек.

Указао је да је у Новом Пазару изузетно лоша епидемијска ситуација и да је, после Београда, тај град највеће жариште у Србији.

“У болницама је тренутно 155 људи што је највећи број у последњих пет месеци. У понедељак је било 79 нових случајева, а велики број грађана се лечи код куће”, наводи Ђерлек.

“Очигледно да прошло лето није била довољна опомена за грађане Новог Пазара, вакцинисаних је свега 5,2 одсто. Треба да се хитно реагује, покушавамо на све начине да се не понови сценарио од прошле године”, истиче Ђерлек.

Ђерлек наводи да имунизација против ковида 19 тече према плану.

Досад је употребљено 2.040.000 доза, од тога 1.249.000 грађана је примило прву дозу, а 791.000 другу. Данас до поднева очекујем да се стигне до 800.000. Имунизацију треба да убрзамо како би се епидемија ставила под контролу, каже Ђерлек.

Према његовим речима, стратегија за вакцинацију се стално усавршава.

“Уведени су пилот-пројекти у Сремској Митовици и Крушевцу, за три дана је поваћан број вакцинисаних за девет хиљада. Ушли смо у рурална подручја, како не би настао неки потенцијални џеп који би могао да изазове ново жариште”, додаје Ђерлек.

Како је рекао, држава жели да имунизација почне и у великим компанијама у којима треба да се обави анкета о заинтересованости за вакцинацију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here