Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек изјавио је јутрос да непоштовањем мера шаљемо ружну поруку лекарима који су на измаку снага, али и изразио уверење да ће до јуна у Србији бити вакцинисано више од два милиона људи и да ће ситуација бити боља.

Ђерлек је у изјави за ТВ Прва оценио да је разлог за то што се већ неколико дана суочавамо са погоршањем епидемиолошке ситуације претерана опуштеност једног дела грађана.

То опуштање нема оправдања. Прва доза вакцине није довољна да се створи имунитет. Да бисте добили имунитет, треба да прође 40-ак дана од ревакцинације, али и тада морамо носити маску и чувати се ризичног понашања, упозорио је државни секретар.

Према његовим речима, ако се процес вакцинације настави оваквим темпом, крајем јуна успећемо да ревакцинишемо од два до два ипо милиона људи, због чега се очекује да ће ово лето бити много опуштеније него претходно.

Ипак, како је поновио, грађани морају да схвате да вакцина није чаробни штапић и да се превентивне мере морају наставити.

Ðерлек је подсетио на то да би у Србију 5. марта требало да стигне још 500.000 кинеских вакцина “Синофарм”.

Када нестане једне вакцине ми имамо другу, а грађани који не желе да приме одређену вакцину морају да сачекају да стигне вакцина коју желе, објаснио је он и истакао да смо по томе јединствена земља у Европи, јер имамо више типова вакцине и нудимо грађанима избор.

Државни секретар је, на питање о могућности увођења оштријих мера, рекао да  проблем није у мерама, него у грађанима.

Ствар није у мерама, већ у нама. Нико не треба да испашта због људи који не поштују мере. То је ружна порука и за лекаре на првим борбеним линијама. Док они даноноћно раде, други се бахате и крше мере. Кризни штаб ће све то имати у виду када буде одлучивао, поручио је Ђерлек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here