Mesto za reklamu

Молитвени протест у Никшићу

  1. 01. 2020.

Члановима руководства своје странке (ДПС) у Тивту рекао:  “Не дозволите да се ваша верска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се да би се срушила Црна Гора, Не дозволите да будете део тог лудачког покрета”.

Председник ДПС и председник Црне Горе Мило Ђукановић је нагласио да нема ни најмању намеру да послуша позив митрополита Амфилохија да се врати на „светосавски пут“.

На синоћној седници ОО ДПС Тивта рекао је да његова Демократска партија социјалиста има “врло јасну намеру да обезбеди беспоговорну имплементацију онога што су уставна одређења у Уставу Црне Горе, а то је одвојеност цркве и државе и загарантована слобода вероисповијести”.

Суштина његове поруке је ипак била у речима:

„Нико никоме од вас неће одређивати где ћете да пођете, у коју цркву, нико вам из партије не може оспоравати ваше верско право. Али, не дозволите да се ваша верска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се да би се срушила Црна Гора, Не дозволите да будете део тог лудачког покрета.

Ђукановић је рекао и да је “апсолутна неистина да се Законом о слободи вероисповести нешто жели отети Српској православној цркви“.

„За сваког ко познаје историју, нема дилеме, све док је трајала црногорска држава, трајала је и Црногорска православна црква, рекао је Ђукановић.

Додао је да “од времена када је нестала Пећка патријаршија, 1766. године па до 1918. нема никаквог ауторитета над православном црквом у Црној Гори.

„Дакле, Православна црква у Црној Гори је самостална и има све атртибуте самосталности. С обзиром да је Црна Гора присједињена Србији логично је било да црква буде присједињена СПЦ. Одлука је била политичка – нестала је држава. Ако је било логично да 1918. нестане црква када је нестала држава, шта ћемо са 2006. када је обновљена држава? Обновићемо цркву, наравно”, истакао је Ђукановић.

Изговорио је да је “манипулација коју често у јавности пласирају представници СПЦ и њима блиских опозиционих странака да се жели узети имовина од СПЦ и дати ЦПЦ, регистрованој 1993“:

„О томе заиста нема помена. О томе не говоримо у том закону. Ми смо у свом програму казали да желимо да обновимо Православну цркву у Црној Гори, да желимо да то радимо као одговорни људи…Део нашег парадокса је да унутар православног бића Црне Горе имамо дубоку, историјски укорењену поделу. Као одговорна власт морамо мислити како да се та подела превазиђе. Размишљајући о томе како превазићи тај проблем сматрали смо да би важну улогу у томе могла играти једна конструктивна православна црква. И зато смо казали – немамо намеру да се понашамо тако да формирамо неку своју цркву из које ће сада Црногорци изгонити Србе, као што су Срби некад изгонили Црногорце из СПЦ, него желимо да се формира једна црква у којој ће наћи место сви православни верници у Црној Гори“.

„Лудачком покрету“ је поручио:

„Нама се чини да сте у мисији посрбљавања Црне Горе. Чини ми се да желите да вратите Црну Гору у ону пређашњу представу како је Црна Гора друга српска држава. И то је заправо суштинско неслагање великосрпског национализма са црногорском независношћу”.

Те речи су само потврда да је Ђзкановићу зарад власти све дозвољено. Отуда и провокације и насиље. ОН ће једино мати да промени став уколико се мирни протести наставе и буду масовни и трају колико је потребно.

Међутим, отпор ће се догодити и мимо литија. Очекују се и политички протести.За суботу је најављен протест испред Тужилаштва под девизом „Ђукановић највећи извор проблема у држави“. Протест су најавили представници групе грађана.  Мото протеста биће: „Мора да иде”, јер се “зна ко је најодговорнији за све проблеме и ко мора да иде”.

Први захтев организатора протеста је да Ђукановић оде, да се створе услови за фер изборе и да се повуку сви закони које је Скупштина Црне Горе усвојила у децембру.

Огласио се и никшићки Демократски фронт који је оценио да ће Ђукановићева ДПС на крају постати „странка италијанске мањине у Црној Гори. Имао је у виду да Ђукановићеве присталице кличу „Viva Montenegro“.

„Српска стварност“ / Факти /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here