Mesto za reklamu

22.12.2019.

„Ово је још један и, надам се, последњи покушај уцењивања независне и европске Црне Горе од стране великосрпског национализма … Нема простора за компромисе, све се ради по правилима и процедурама и иде се до краја“ – рекао је председник Црне Горе Мило Ђукановић за „Анетену М“.

Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици

Предлог Закона о верским заједницама у Црној Гори разматраће Скупштина и у том питању нема места компромису и уступцима Српској православној цркви, каже Ђукановић.

Влада Црне Горе је након измена и допуна одобрила 5. децембра нацрт Закона о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница и упутила га Скупштини на разматрање. Истовремено, владајућа Демократска партија социјалиста и њени коалициони партнери имају 42 од 81 посланичка мандата. Почетак расправе о закону од стране посланика заказан је за 24. децембар.

Српска православна црква страхује да ће након усвајања Закона у Црној Гори почети одузимање имовине Српске православне цркве и њен пренос у непризнату у православном свету такозвану „Црногорску православну цркву“.

Митрополија Црногорско-приморска позвала је вернике Црне Горе да учествују у масовном молитвеном сабору 21. децембра у граду Никшићу. На скупу се окупило више хиљада људи, те се захтева од власти да се потпише споразум са српском црквом, и да се врати или надокнади одузето раније.

Према његовим речима, власти земље отворено су радиле на припреми Закона од 2014. године, те да је током 2018. године одржана активна јавна расправа у којој су учествовали представници верских заједница у земљи.

„То је нацрт закона, на коме се радило пет година, а јавност је о томе обавештена. У тренутку када су стекли услови добијено је мишљење међународне заједнице и унесени сви амандмани, шта друго очекивати ако их парламент не размотри“, нагласио је Ђукановић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, раније је рекао за РИА Новости да црногорске власти врше безумље промовишући Закон и покушајима стварања „аутокефалне“ цркве на лажним историјским основама.

Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је у среду да ситуација око Закона у Црној Гори превазилази националне границе и да се дотиче јединства православног света.

„Српска стварност“ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here