Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас акредитивно писмо новоименованог амбасадора Србије Владимира Божовића, истакавши да одређене разлике и неразумевања поводом недавно усвојеног Закона о слободи вероисповести не треба да буду искоришћене као разлог за погоршање односа и затварање простора за сарадњу две државе.

Уз подсећање да су односи две државе од проглашења црногорске независности имали узлазни карактер, Ђукановић је указао на постојање одређених питања која се активирају у виду извесних разлика и неразумевања, чему, како је навео, сведочимо ових дана након усвајања Закона о слободи вероисповести.

Ђукановић је поручио да то не треба да буде искоришћено као разлог за погоршање односа и затварање простора за сарадњу.

“Такве ситуације додатно обавезују представнике државне политике да јавности презентују чињенице и не дозволе политичкој и медијској јавности било какву манипулацију, већ да у духу европског права и праксе, поштујући демократске процесе, остварујемо заједничку европску перспективу. Постоје теме о којима имамо различите ставове, а то не значи да не треба да комуницирамо”, поручио је Ђукановић.

Он је још истакао да ће Црна Гора решавати своје унутрашње противречности, а да то не угрожава њене односе са суседима.

Ђукановић је уз поруке добродошлице истакао задовољство што је новоименовани амбасадор Србије одличан познавалац прилика у Црној Гори, што, додао је, може бити добар инпут за учвршћивање разумевања, пријатељских и добросуседских односа две земље.

Он је нагласио да Црна Гора жели да са свим суседима и са Србијом гради односе на основу пуног уважавања независности, као и у духу историјске упућености и богатог наслеђа два народа.

“У контексту веома изражених економских интереса, Црна Гора Србију сматра најважнијим трговинским партнером”, казао је Ђукановић изразивши жељу да се ти односи даље развијају.

Он је указао на заједничке интересе у погледу интеграција у ЕУ, што може допринијети још бољој сарадњи и међусобној подршци у остваривању крајњег циља, пуноправног чланства у ЕУ.

Амбасадор Божовић је представио приоритете будуће сарадње две државе у оквиру свог мандата, наглашавајући јачање економске сарадње, пре свега кроз повећање трговинске размене и инфраструктурно повезивање.

“Упоредо са економијом потребно је даље унапређивати културну, научну и просветну сарадњу”, навео је Божовић.

Уз оцену да та два поља деловања треба релаксирати од политичких замки, Божовић је нагласио да је црногорска државност неупитна, да не може бити оспоравана, те да Црна Гора као суверена држава самостално води своју унутрашњу и спољну политику.

У том смислу поручио је да ће свој дипломатски капацитет посветити развоју најбољих могућих односа две земље које су независне и међународно признате државе, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту председника Црне Горе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here