Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Црна Гора је земља која је у стању да решава актуелне теме у најбољој демократској пракси, поштујући оно што је правна тековина ЕУ, са чијим правним системом се усаглашава, истакао је у Бриселу председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Упитан каква је била комуникација између њега и председника Србије Александра Вучића, Ђукановић је рекао да је на радној вечери била тема односа на релацији ЕУ-Западни Балкан, и да се свако од лидера региона потрудио да питања која се тичу унутрашњих прилика не износи у први план.

“Говорили смо о заједничким проблемима и потребама, а у фокусу је била нова политика ЕУ према Западом Балкану”, пренео је Ђукановић.

Казао је да се, када су у питању “актуелне теме”, тога кратко дотакао и пренео да је Црна Гора у стању да их решава у најбољој демократској пракси поштујући правне тековине ЕУ.

“Не скривамо проблеме. Што се више приближавамо ЕУ последња наслеђа онога што је антиевропско испливава и то треба решавати у духу добре европске праксе”, нагласио је он.

Ђукановић је рекао да је Црна Гора својим искуством показала да је то у стању да учини, наводећи 90-те када је успела да одоли националним и верским суковима.

“Не треба имати сумње да смо у стању те проблеме решавати. Да ли имамо увек добру сарадњу у суседима – не. Треба разумети није ово проблем екслузивно црногорски. Видим га у ширем контексту. У региону се води оштар политички дуел између политика које зауступају европску будућност и полтику која жели да задржи Балкан на антиевропском колосеку”, оценио је он.

Истакао је да Црна Гора жели да развија даље мултиетничко друштво.

Ђукановић је казао да Црна Гора не жели да се враћа на статус средњевековне државе у којој црква води важну улогу.

Не желим да отварам сукобе са својим колегама 

Нагласио је да не жели да отвара сукобе са својим колегама и да се труди да са свима разговара на одговоран начин, да разговара о питањима од заједницкцог интереса, заједничкој европској будућности, и да примети деформитет у политици што угрожава добар темпо развоја Црне Горе.

“Није добро да било ко себи даје за право да се враћамо у време 90-тих и да поксушавамо са вишком пажње према националним мањинама у другим државама покажемо недовољно пажње према суверенитету држава”, рекао је Ђукановић.

Он је рекао да је његова порука црногорској мањини, где год живела, увек иста, а то је да пре свега буду одговорни грађани држава за које су се определили да буду њихов дом, да буду лојални грађани, и да ће сигурно држава да им узврати поштовањем, што ради и Црна Гора.

“Ако се то не догоди онда је то полазиште за озбиљан разговор да ли се сви придржавамо стандарда поштовања права мањина. Мислим да је јако вазно да се ослободимо других исксутава. Треба да синхронизовано делујемо у испуњавању стандарда који би водили ка заједничком европском дому”, закључио је Ђукановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here