Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је на делу синхронизовани притисак на Србе на Косову и Метохији да се иселе, а на Србију да призна противправни покушај сецесије дела своје територије.

Приштина својим потезима хоће да изазове нови талас исељавања, јер етнички чистом самопроглашеном Косову питање права Срба не би ни постојало као проблем, рекао је Ђурић у интервјуу за Политику.

Ђурић сматра да би била разумна одлука да Приштина моментално уклони противправне и антицивилизацијске трговинске блокаде робе из централне Србије, али додаје да ако у Приштини има разума они се не би ни одметнули путем дестабилизације и ескалације од које никакве користи не могу имати ни Срби ни Албанци.

Поводом навода медија о оптужницама против Рустема Мустафе, званог “командант Реми”, пред Специјалним судом у Хагу, Ђурић каже да се не усуђује да очекује било шта од тог међународног суда док не види да даје неке резултате.

“Приштина никада није деловала самостално и да је тај део наше територије под потпуном контролом моћних западних држава, пре свега САД и да само неко потпуно наиван и необавештен може да мисли да албански политички лидери имају некаву аутономију одлучивања.

“Бојим се да је овде реч о синхронизованом притиску на Србе на Косову и Метохији да се иселе и на Србију да призна противправни покушај сецесије дела своје територије”, истакао је Ђурић.

Он је међутим поручио да нити ће се Срби иселити под оваквим пристицима нити ће Србија одустати од својих виталних државних и националних интереса.

Упитан да ли ће Београд реговати ако Пришитна пошаље восјку на север он каже да је предсендик Александар Вучић као главнокомандујући јасно рекао да Србија никоме неће допустити “Бљеске” ни “Олује”.

“Ми не желимо сукобе нисаким, посебно не с НАТО и САД, али Срби никада нису на коленима чекали да их неко истреби”, каже Ђурић.

Упитан да ли је бриселски дијалог мртав, он каже да би пре рекао да је на леду, и да ће ипак сви схватити да нема другог начина да се проблеми и несугласице реше.

“Ми нисмо одустали од дијалога, то је једнострано урадила Приштина”, каже Ђурић и оцењује да Приштина овим путем није кренула да би заштитила своје економске интересе већ да би Србе изовала и гетоизирала.

“Невероватно је да читав западни свет жмури пред оваквим дивљачким кршењем основних људских права нашег народа у покрајини”, указује Ђурић.

Ђурић је изјавио да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији и изразио бојазан да нашом јужном покрајином управљају људи који су готово ван било какве контроле и спремни су на све.

Упитан да прокоментарише договор да Војска Србије успостави свакодневни контакт са КФОР-ом, постигнут са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, директор Канцеларије за КиМ каже да сарађујемо са свима који могу на било какав начин да допринесу очувању мира и стабилности.

“Због тога је тај контакт са КФОР-ом значајан, зато што је у крајњој линији по резолуцији 1244, коју ми признајемо и која је за нас оквир за функционисање свега на Косову и Метохији, КФОР дужан и обавезан да буде први који ће заштити српски народ и све друге који се осећају делом државе Србије”, рекао је Ђурић.

“Све велике силе, све велике државе су нам потребне за решење. Али у овом тренутку, с обзиром да решења на видику нема, најбитније је да онај део међународне заједнице који је преузео на себе одговорност да ствара и да подржава ту такозвану независност Косова и Метохије, сада преузме одговорност, да заустави дивљање екстремних кругова политичких Албанаца у Приштини и да створи елементарне претпоставке за дијалог”, нагласио је Ђурић.

„Српска стварност“ / Политика, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here