Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

За Србију је веома важно што је амерички специјални изасланик Ричард Гренел врло брзо после потписивања споразума у Вашингтону дошао у Београд и Приштину, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и додао да председник САД Доналд Трамп преко Гренела креће у муњевито спровођење договора из Беле куће.

Ђурић је оценио да је за Србију изузетно значајна изградња односа са САД кроз јачање економске сарадње и да то ствара шансе да у будућности изградимо трајно добре и блиске односе са САД.

“То је нешто што би остало у наслеђе будућим генерацијама, да Србија коначно уз наше традиционалне пријатеље са Истока и из региона има још један стуб на коме почива наша стабилност и државност”, рекао је Ђурић за ТВ Хепи.

Нагласио је да је Србија у Вашингтону постигла неколико важних ствари истичући, пре свега, да је председник Србије Александар Вучић успео да скине са дневног реда причу о међусобном признању Косова и Србије.

Такође, сматра важним и то што је Приштина, уз притисак председника Трампа, укључена у иницијативу “мини-шенген” што, како каже, гарантује да више неће моћи да уводе таксе од 100 одсто.

Додаје да је један од резултата споразума и забрана од годину дана да се Приштина учлањује у међународне органзације као што су Интерпол, Унеско, као и помињање манастира и цркава Српске православне цркве и обавеза Приштине да спроводи законе и судске пресуде који штите наше светиње.

“Председник Вучић је издејствовао да Приштина пред Трампом потпише обавезу да ће да поштује законе и судске пресуде које се понајвише односе на манастир Високи Дечани”, навео је Ђурић.

Важан резултат постигнут у Вашингтону је и отварање Канцеларије америчке корпорације ДФЦ, тешке око 60 милиона долара која, истиче Ђурић, отвара врата америчким инвеститорима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here