Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Научници из Института за медицину Токијског универзитета данас су објавили резултате важне студије о ефикасности маски у заштити од коронавируса коју су спровели у сарадњи са стручњацима универзитета Кејо и Медицинског центра у Сендају. Ефикасност маски опада ако се не ставе правилно 

Реч је о јединственој студији, првој у свету у којој није просто праћено ширење било којих капљица и аеросола избачених приликом кашљања већ је у симулацији кашљања заиста коришћен коронавирус.

Наиме, унутар херметички затвореног стакленог сандука узорци вируса испаљивани су из уста једне лутке брзином којом се шире капљице када људи кашљу ка лицу друге лутке, у чијим устима се налазило силиконско црево с мерним уређајем, причвршћено за машину за вештачко дисање која је увлачила ваздух с вирусом у то црево.

Резултати истраживања које је предводио професор Јошихиро Каваока показују да, ако особа која кашље не носи маску, на раздаљини од пола метра обичне памучне маске просечно смањују количину вируса који се удише за само 17 одсто (када су капљице у питању) и 37 одсто (када су у питању суви аеросоли), док хируршке маске имају бољи резултат у смањењу преноса, спречавајући око 47 одсто капљица, односно 50 процената аеросола.

Најбоље се показала маска типа Н-95 која је редуковала количину удахнутих капљица за 57 и аеросола за 86 посто, док је њен подтип који не оставља никакав отвор постранце смањио пренос за читавих 79, односно 90 одсто.

Међутим, у случају да особа која кашље носи маску, а прималац не, резултати у заштити су осетно бољи – памучне маске елиминишу 76 посто капљица и 57 одсто аеросола, хируршке маске спречавају ширење 73 процента капљица, односно 58 одсто аеросола, док лабавија врста Н-95 редукује око 95 процената и једних и других.

У експерименту, када је маска Н-95 снажно приањала уз лице, на раздаљини од пола метра, вирус уопште није доспео до друге особе.

Тако је и ова јапанска студија показала да маске не могу да оне који их носе потпуно заштите од зараженог који кашље без маске и да, у смислу превенције, маске много више значе ако их носе они који имају вирус.

Треба имати на уму да, иако вирус прође маску и дође до заразе, ток болести може бити знатно лакши јер особе које носе маске уносе мању количину вируса од оних које их не носе.

Јапански научници зато упозоравају да маске помажу, али не пружају потпуну сигурност од коронавируса којим је до сада у свету званично заражено више од 40 милиона људи ако их носи само једна особа у затвореном простору, али да степен заштићености драстично расте када маске носе све особе, нарочито ако је реч о хируршким и маскама Н-95.

Они, такође, наглашавају да ефикасност маски опада ако нису правилно постављене на лице.

Детаљи истраживања могу се видети у интернет издању америчког научног часописа из области микробиологије “mSphere”.

„Српска стварност“ / Иља Мусулин-Јапан, Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here