Mesto za reklamu
  1. 0 01. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Бањалуци да је Република Српска данас, у ери перманентне нестабилности у свету, синоним за стабилност, мир и сигурност и да сви треба да поштују ту чињеницу.

Брнабић је на свечаној академији поводом Дана Републике Српске, најавила нову еру подршке Београда српском народу у РС.

Наставите да се борите за благостање, просперитет и мир и увек рачунајте на безрезервну подршку ваше Србије, поручила је председница Владе, додавши да Србија као матица има обавезу да води рачуна о српском народу, ма где он живео.

Премијерка је најавила да ће наша земља, у години када се обележава 25 година од потписивања Дејтонског споразума, као гарант тог документа, наставити да унапређује односе са РС, не угожавајући никога.

Србија ће, онако како буде економски јачала, издвајати више средстава за пројекте – школе, болнице и путеве у РС и за српски народ у региону и шире, а више пажње ће бити посвећено младима и образовању, најавила је Брнабић.

Премијерка је указала на то да је образовање област која ће детерминисати нашу будућност и да је због тога Србија, као што је и председник Републике Александар Вучић обећао, обезбедила финансијску и стручну подршку за увођење првих 500 дигиталних учионица широм РС.

Ове године у Србији ће бити 1.000 школа са брзим бежичним интернетом и 20.000 дигиталних учионица и све то знање ћемо донети у РС како би и у Српској реформисали образовни систем и младима обезбедили најбоље могуће послове и перспективе, нагласила је она.

То смо урадили са дигиталним учионицама и електронском управом, рекла је председница Владе, напоменувши да је данас потписан Споразум о сарадњи Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије и Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС у области дигиталне трансформације.

Српска економија јача и имамо више новца који ћемо поделити, отвараћемо радна места и у РС, навела је премијерка и додала да је то већ урађено са “Јумком” из Врања, при чему је тренутно на обуци првих 100 жена у Дрвару.

Према њеним речима, Србија је данас економски јача и стабилнија држава, посвећена томе да наши људи остају на својим огњиштима, да раде и оснивају породице.

Брнабић је упозорила на то да се у региону дешавају лоше ствари, указавши на догађаје у Црној Гори и однос према Српској православној цркви, верницима и суштинским питањима нашег заједничког српског историјског, верског и културног наслеђа и идентитета.

Председница Владе је нагласила да, без обзира на изазове, Србија и Срби, ма где живели, морају да наставе проактивну и одговорну политику, када су у питању регионална сарадња и мудра и стрпљива политика по питању очувања идентитета и права Срба у региону.

Она је упозорила на то да не смемо наседати на провокације а ни сакупљати јефтине политичке поене на потенцијалним сукобима и запаљивим изјавама.

Према њеним речима, неопходно је увек давати јасан сигнал да је и нама и овом делу Европе потребна боља будућност – мир, стабилност, просперитет, радна места, веће плате и пензије и више деце.

Свечаности у Бањалуци, поред председнице Владе Србије, присуствују потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар одбране Александар Вулин, као и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here