Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да је одлука о бојкоту избора дефинитивна и да неће бити никаквих промена. На изборима ће, каже, учествовати власт и они који на тим изборима буду глумили опозицију.

Вук Јеремић је, гостујући у емисији “Око”, рекао да у овом тренутку нема услова за одржавање избора и да се то неће променити.

Лидер Народне странке рекао је да када се опозиција буде изборила за нормалне услове за живот, “тада ће бити и избора, а и свега другог”.

“Тада ће бити прилике да се у овој земљи нормално живи и ради, а не само да се гледа како да неко побегне”, рекао је Јеремић, који је тренутно председавајући СЗС.

Поновио је да ће се на пролеће “десити избори без опозиције”.

“Биће само режим у својим разним формама заступљен. Неко ће глумити власт, неко ће глумити опозицију, али ми ћемо имати заправо фингирани покушај изборног процеса”, поручио је Јеремић.

Јеремићеве критике на рачун РТС-а

Јеремић је критиковао РТС, наводећи да више од 1.000 дана није гостовао на овој телевизији.

Лидер Народне странке је истакао да РТС није највећи проблем у Србији, али да би могао да буде пут да се изађе из кризе.

“На ове изборе ће изаћи Вучић, Шешељ, Миша Вацић, Чанак, Чеда, метле, четке”, рекао је Јеремић и додао да ће опозиција наставити да се бори за нормалне услове за живот, између осталог и за изборе.

Косово је питање свих питања 

После избора, тврди Јеремић, на ред долази питање Косова, за које каже да је “врло вероватно питање свих питања” не само за 2020, већ и за даље.

“Јер, начин на који се Александар Вучић буде после тих избора понео према Косову – да ли ће потписати или неће потписати споразум који ће Косово одвести у чланство у Уједињеним нацијама – зависиће какав ће тип диктатуре у Србији преовладати након тога, да ли тип диктатуре Мила Ђукановића или тип диктатуре Лукашенка”, каже Јеремић.

Тврди да Косово може да постане чланица УН само српским потписом и никако другачије.

Јеремић остаје при ставу да је одлука да се питање статуса Косова постави пред Међународним судом правде била добра.

“Међународни суд правде је рекао да се статус Косова може одлучити само у Савету безбедности и управо због тога Русија и Кина имају апсолутну моћ одлучивања, а они су рекли да ће Србија одлучити. Управо због Међународног суда правде зависи од нас, а не од неког другог”, истакао је Јеремић.

На питање због чега се присталице независности позивају на ту одлуку Међународног суда правде, Јеремић је рекао: “Управо због тога што им је Александар Вучић, мој велики политички противник, најбоља, а ја бих рекао и једина шанса да икада до тога дођу, јер неко из Србије мора да потпише. Без потписа Србије нема решења.”

Говорећи о садашњој политици државе Србије према Косову и Метохији, Јеремић је рекао да је “ствар доведена до тога да се очекује потпис који значи само једно”.

“Ви не можете чути шта је политика Србије према Косову и Метохији, осим онога што каже председник Вучић, а он каже да се залаже за разграничење. Он је то рекао јавно, то је рекао и министар Дачић, то су рекли и многи други државни руководиоци”, нагласио је лидер Народне странке.

Опасност од стварања “велике Албаније”

Јеремић је оценио да, ако Косово постане члан УН, не постоји ништа што може да спречи две чланице УН да се споје.

“Дакле, Албанија и то Косово, које би тако настало, као нова чланица УН, те две државе би могле и сигурно би то учиниле – спојиле би се у једну државу, у ‘велику Албанију'”, рекао је Јеремић.

Упитао је какав би у тој “великој Албанији” био однос према СПЦ, која би остала у границама те независне државе.

На констатацију да говори о хипотетичким ситуацијама, Јеремић је одговорио: “Погледајте шта се дешава у Црној Гори. Видите у братској Црној Гори у каквој се ситуацији налази СПЦ. Каква би била ситуација СПЦ у ‘великој Албанији’, што би била директна последица разграничења?”

Оценио је и да чуди помирљив, “малтене саучеснички” став београдских власти према ономе што се догађа у Црној Гори поводом усвајања закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница.

“Вучић као да се нада да ће добити орден од Црногорске православне цркве, орден Јове Капичића”, иронично је прокоментарисао Јеремић.

О мини-шенгену

Осврћући се на идеју мини-шенгена, Јеремић је рекао да се на тај начин „креира јединствени административни простор за прихватање огромног броја избеглица из Турске”, уколико би председник Турске Ердоган одлучио да их пусти ка Европи.

“Када преговарате о таквим стварима, морате да тражите мишљење институција које су за то надлежне. Ништа од тих мишљења председник Републике није тражио, јер би му тада рекли да је Холандија ове године у априлу покренула суспензију безвизног режима путовања за грађане Албаније, па је стала на пола пута. Када би сутра, после потписивања мини-шенгена, то Холандија поново кренула и усвојила, то би имало за своју последицу укидање безвизног режима путовања за све потписнице тог мини-шенгена, укључујући и Србију”, тврди Јеремић.

Упитан какав је његов план за Косово, Јеремић је рекао: “Апсолутно не било каквом акту који би за своју последицу имао чланство Косова у УН, а свака врста ангажовања са приштинским властима која би помогла нормализацији животних прилика на територији покрајине, а и остатка Србије, било би нешто о чему бисмо били спремни да разговарамо.”

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here