Mesto za reklamu

03.02.2019.

          Председавајући у Савезу за Србију Вук Јеремић изјавио је да очекује да ће наредних дана сви актери који учествују у протестима постићи договор и да нема говора о учествовању опозиције на изборима док се не стекну фер изборни услови, какви постоје у демократским и цивилизованим државама.

“Врата су отворена за све. Верујем да ћемо постићи договор да сви заједно наступимо у јединственом фронту на изборима када се за то стекну услови. Пред нама су дани, не недеље, до коначног договора”, рекао је Јеремић који је и председник Народне странке.

Након прве конференција СЗС на којој су учествовале чланице Савеза и свих организација, удружења и синдиката ангажованих на спровођењу програма од 30 тачака, Јеремић је прецизирао да су у току интензивни разговори са десетинама организација, појединаца и политичких актера.

Истакао је да очекује да ће “сви чути и разумети поруку народа са улица градова широм Србије који желе да корачамо заједно”.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да ће један од приоритета СЗС у фебруару бити и спољнополитичко ангажовање и најавио да ће са једним од оснивача Савеза Драганом Ђиласом следеће недеље посетити Брисел.

Према његовим речима то ће бити прва у низу престоница које ће посетити.

“Однос са међународном заједницом на високом нивоу до сада је био привилегија власти. Међународна заједница сада има новог, битног и релевантног саговорника у Србији – Савез за Србију. Ствари на том пољу више никада неће бити исте као пре, као ни у Србији од када су људи изашли на улице у градовима широм земље”, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да протести улазе у нову фазу у којој ће бити неопходно одредити прецизан пут који ће водити ка промени система и успостављању демократије.

Он је оценио да су протести “развејали дилему” о потреби заједничког ангажовања у циљу обезбеђивања услова за фер изборе и демократских промена.

“Протести су први феномен који је у последњих шест година уздрмао и пореметио монолитност режима. То је више него јасна порука свима када је реч о неопходности заједништва и о томе којим би путем требало корачати у будућности”, рекао је Јеремић.

„Српска стварност“ / Факти /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here