Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда и потпредседник Народне странке Никола Јовановић позвао је заменика градоначелника Горана Весића да објасни “да ли је нормално” да је у градском буџету за 2020. годину предвиђено више новца за “нелегалну гондолу”, него за градњу нових вртића.

Јовановић каже да је за нове вртиће је предвиђено 410, а за “нелегалну гондолу” 420 милиона динара.

Навео је да су ове године предвиђене инвестиције од 17,39 одсто буџета и упитао је Весића да ли зна да је у години пре њиховог доласка на власт буџет за инвестиције био 33,65 одсто укупног градског буџета.

“Питам Весића како је могуће да је за изградњу нове аутобуске станице у буџету за следећу годину предвиђено 103 милиона динара мање него за јарбол, и то за главну станицу која је требало да буде готова у септембру ове године”, рекао је Јовановић на конференцији за новинаре испред Скупштине Београда.

Упитао је Весића и “зашто је лагао” да ће у следећој години градске општине имати више новца, када је сума у динар идентична оној из ове године, односно 12,96 милијарди динара.

“Предвиђен је рекордан буџет за јавни превоз у износу од 37 милијарди динара, од чега нула динара за метро, а подсетићу вас да је председник СНС Александар Вучић обећавао прву линију до 2022. године, а изградњу прве фазе до 2021”, навео је Јовановић.

Јовановић је питао заменика градоначелника одакле му право да планира продају градске имовине у вредности од 13 милијарди динара, рекавши да то није његова имовина, већ да су је стварале генерације Београђана које нису “ни сањале да ће једног дана то Весић да распродаје”.

“Са којим правом даје улицу усташком злочинцу Емилу Першки, а одузима је Стевану Филиповићу, хероју антифашистичке борбе у Другом светском рату, чиме је увредио све Београђане и све грађане Србије којима је антифашизам темељ идентитета”, упитао је Јовановић.

Рекао је да је чуо да је Весић изјавио да нема везе са тим, додавши да заправо “пере руке кад му то одговара”.

Јовановић је поручио и да има примедбу на то што је планирано да Београд суфинансира пројекат метроа иако нема ни идејног пројекта за реализацију, а у буџету није предвиђен ни динар за ту намену.

Заменик шефа одборничке групе СзС Пеђа Митровић подсетио је да је Скупштина Београда 2010. године једногласно усвојила одлуку о градњи београдског метроа и да су гласале све политичке партије.

“Обезбеђено је финансирање, припремљена је пројектна документација и припремљени су пројектни радови”, изјавио је Митровић.

Рекао је да у буџету нема ни “бриге за најстарије суграђане који су материјално угрожени”, као ни бесплатних оброка и бесплатних уџбеника за ђаке.

“Али оно чега има у буџету је 420 милиона динара за гондолу која се гради мимо закона, мимо мишљења стручњака и мимо воље грађана. Има и 327 милиона за јарбол и 27 милијарди динара за јавни превоз, који је из године у годину све лошији”, додао је Митровић.

Оценио је да предложени буџет није развојни, да у њему нема инвестиција и да не води бригу о грађанима који заслужују бољу власт.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here