Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, поводом најава да ће у наставку преговора о чланству Србије у ЕУ до краја јуна бити одржана политичка међувладина конференција, да је очигледно да Унија није још у потпуности спремна за потпуну примену нове методологије, иако је Србију пожуривала да се убрзано прилагоди тој методологији.

Јоксимовић је у изјави достављеној Танјугу указала на то да је Србија урадила све што је било неопходно да се стекну услови за примену новог начина преговарања.

Она је истакла да је Србија, за разлику од свих других кандидата и потенцијалних кандидата, спровела све организационе измене преговарачке структуре, како бисмо темељно, реформски и суштински транзитирали ка појачаном политичком вођењу процеса и кластерској структури тима за преговоре.

Разне смо изговоре за овакву одлуку чули од земаља које нису дале сагласност за отварање кластера, од тога да им је Европска комисија касно доставила извештај о напретку у владавини права, те да нису могли да заврше неопходне процедуре иако би подржали отварање кластера, преко тога да на овој политичкој међувладиној конференцији само треба да се политички потврди примена нове методологије, до оних који су рекли да Србија није остварила неопходан напредак у владавини права, навела је министарка.

Истовремено, Јоксимовић је нагласила да су поједине државе, као Француска, Чешка, Грчка, Кипар, Италија, Аустрија, Мађарска, Пољска, Словенија и Словачка, активно подржавале отварање кластера, као и да им се на томе искрено захваљујемо.

Она је подвукла да је свакако добро и позитивно што ће се одржати политичка међувладина конференција, јер је то чин делимичног признања наших резултата који не могу бити игнорисани, иако су неке земље деловале у том правцу, што ћемо имати у виду.

Према њеним речима, наше самопоуздање темељи се на конкретним резултатима и током пандемије 2020. и сада, последњих месеци, када смо спровели све неопходно да убрзамо реформе у области владавине права, уз директан и суштински ангажман председника Републике и председнице Владе.

Оно што је важно да грађани Србије знају, како је нагласила, јесте то да смо као Влада и преговарачка структура спровели последњих месеци опсежне и захтевне активности.

Наиме, у оквиру кластера три – Конкурентност и инклузивни раст, који обухвата осам поглавља, усвојена је преговарачка позиција за Поглавље 10, које се односи на информационо друштво и медије, подсетила је она.

Такође, како је додала, усвојена је измена Закона о акцизама, што је представљало захтевно мерило за Поглавље 16 које се тиче пореза, а и цела преговарачка позиција за поменуто поглавље је усвојена и послата Европској комисији, као и преговарачка позиција за Поглавље 19, које се односи на социјалну политику и запошљавање.

За кластер четири – Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност, у којем су обухваћена четири преговарачка поглавља, у оквиру Поглавља 15 које се тиче енергетике усвојена су два комплексна акциона плана – за обавезне резерве нафте и раздвајање у сектору гаса, што је представљало кључно мерило за ово поглавље. Поред овога, усвојена је и Преговарачка позиција за Поглавље 15, предочила је Јоксимовић.

Она је напоменула да су сва ова документа прошла све формалне процедуре у Влади и Народној скупштини, укључујући и консултације са Националним конвентом, односно цивилним сектором.

Добро је што се у позиционом папиру ЕУ наводи да би се све активности Србије за отварање кластера три и четири могле валоризовати отварањем на следећој међувладиној конфренцији, која би требало да се одржи након усвајања пакета проширења и наредног годишњег извештаја ЕК о Србији, истакла је министарка.

Јоксимовић је додала и да ће пре тога ова политичка међувладина конференција бити прилика да се потврди примена нове методологије преговора и остварени напредак у оквиру кластера један – Владавина права, у којем смо свих пет поглавља која су у њему садржана већ отворили.

Ми смо се за то активно и у потпуности припремили. Такође, што је у овом тренутку подједнако важно, то ће бити прилика да на политичком нивоу отворено разговарамо о међусобним очекивањима – како за наставак процеса реформи и шта је то што се још конкретно очекује од Србије, тако и о нашим очекивањима од политике проширења и ревидиране методологије преговора и неопходности да се проширење ЕУ учини заиста кредибилним процесом, закључила је она.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here