Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић оценила је данас да специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, који најављује посвећеност наставку дијалога, није добио лак задатак.

Јоксимовић је у писаној изјави за агенцију Тањуг навела да je у тренутним околностима и даље немогуће обновити дијалог у пуном капацитету јер је у међувремену у Приштини дошло до пада владе Аљбина Куртија.

Значајно је да чујемо јасан став ЕУ и Лајчака о принципима будућег дијалога и темељној размени мишљења о до сада постигнутом у дијалогу, пре него што се уопште створе потребни и довољни услови за разговоре о постизању свеобухватног споразума о нормализацији, поручила је министарка и додала да се Београд понаша одговорно и да прати ситуацију.

Она је указала на то да је председник Републике Александар Вучић разговарао телефоном са Лајчаком, при чему је изразила уверење да је Вучић том приликом јасно изложио наше позиције по питању неспроведених обавеза од стране Приштине, чиме ће се свакако Лајчак као представник ЕУ медијатора бавити.

Министарка је подсетила на то да се пре три дана навршило седам година од потписивања Бриселског договора, и додала да имамо резултат који у извесном смислу одражава неуспех заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, као гаранта и медијатора да обезбеди да се потписано спроведе.

На Бриселски споразум свој потпис је ставила и тадашња висока представница ЕУ Кетрин Ештон и тиме је поменути документ постао део заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, подсетила је Јоксимовић.

Она је напоменула да је Приштина, поред бројних других неконструктивних потеза, увела и царинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине и прекршила регионални споразум ЦЕФТА.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here