Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је општа оцена да је Србија урадила више од онога што је нотирано и поменуто у извештају Европске комисије о Србији, као и да је перцепција пореметила чистоћу чињеница.

Јадранка Јоксимовић је за РТС рекла да је извештај “у принципу позитиван” јер констатује напредак у готово свим областима а нема назадовања ни у једној, додавши да постоје области за које је дато много политичких оцена и да је “перцепција помало пореметила чистоћу чињеница”.

Када је реч о слободи медија, Јадранка Јоксимовић је истакла да у извештају стоји да нема напретка, подсетивши су у прошлом извештају побројане све активности које је потребно да се спроведу.

Завршена је медијска стратегија, процесуирани су сви који су претили и нападали новинаре, решено је убиство Славка Ћурувије, рекла је Јадранка Јоксимовић и додала да је ипак закључак да нема напретка, што “није баш логично и што је политичка оцена”.

Када је реч о раду парламента, министарка каже да је у извештају констатовано да је већина својом праксом онемогућила значајну дебату а истовремено се констатује да је председница скупштине позвала опозицију да учествује у дебати али се не констатује да су они то одбили.

Додаје и да се констатује да су протести углавном били мирни а да се не констатује упад у зграду РТС, што је такође окарактерисала као политичке оцене.

Јадранка Јоксимовић каже да је Србија похваљена за реформу правосуђа, борбу против корупције, за економију и регионалну сарадњу, националне мањине.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, она је рекла да се то наводи као једна од највжнијих ставки на основу које се мери могућност за отварање нових поглавља.

Указује да је у извештају поменуто да је Приштина увођењем нелегалних такси закочила дијалог. Иако се Приштина позива да “уложи напоре” ка формирању ЗСО, министарка каже да је јасно да за тим нема воље јер је прошло шест година.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here