Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Према пројекцијама Ипсос/Цесида у Народну скупштину ући ће 12 листа, од којих је пет мањинских, док је лидер СНС-а Александар Вучић однео победу на председничким изборима у првом кругу. РИК је саопштио да ће прелиминарни резултати избора бити познати у 20 часова.

Грађани Србије јуче су гласали за председника Републике, народне посланике, као и за локалне скупштине у Београду, Бору и још 12 општина. Излазност је била око 60 одсто.

Према пројекцијама Ипсос/Цесида, Александар Вучић је однео победу на председничким изборима у првом кругу, док је на другом месту био Здравко Понош.

На парламентарним изборима највише гласова освојила је листа Александар Вучић – Заједно можемо све. У Скупштину Србије улазе још посланици са листа Уједињени за победу Србије, СПС, Нада, Морамо, Патриотски блок и Заветници, као и 5 мањинских партија.

Право гласа на председничким и парламентарним изборима имало је 6.502.307 бирача, а за око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима организовано је у најближим општинама централне Србије.

Грађани су могли да гласају на председничким изборима за осам кандидата, а на парламентарним изборима могли су се определити између 19 листа.

У два града, Београду и Бору, гласало се за састав локалних парламената, као и за одборнике у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.

Резултати председничких избора – 95,6 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате председничких избора на основу 95,8 одсто обрађених бирачких места, односно 95,6 одсто обрађеног бирачког тела.

Александар Вучић је према њима однео победу у првом кругу са 58,57 одсто освојених гласова, док је на другом месту Здравко Понош са 18,32 одсто освојених гласова.

Резултати парламентарних избора – 95,1 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате парламентарних избора на основу 95,4 одсто обрађених бирачких места, односно 95,1 одсто обрађеног бирачког тела.

Цензус је прешло 12 листа, од којих је пет мањинских.

Обрађено више од 60 одсто гласачког материјала у Београду

У Градској изборној комисији Београда обрађено је преко 60 одсто гласачког материјала.

У Скупштини града биће седам листа, а према првим пројекцијама највише гласова освојиле су листе “Александар Вучић – Заједно можемо све”, “Владета Јанковић – Уједињени за победу Београда” и “Морамо”.

Градоначелника Београда бираће 110 одборника градске скупштине.

Прелиминарни резултати РИК-а у 20 часова

Прелиминарни резултати избора биће познати вечерас у 20 часова, када ће се огласити Републичка изборна комисија.

Коначне резултате 13. парламентарних избора од увођења вишестраначја у Србији саопштиће Републичка изборна комисија најкасније до 7. априла у 20 сати.

Крајњи рок за расподелу мандата је 17. април, а парламент мора да буде конституисан најкасније до 7. маја.

Према Закону о избору народних посланика, Републичка изборна комисија у року од 96 часова од пријема свих извештаја доноси и објављује укупан извештај о резултатима избора. Мандати у парламенту деле се према Д’Онтовом систему, а потврђује их Народна скупштина на првој седници.

Против укупног извештаја о резултатима парламентарних избора подносилац проглашене изборне листе и бирач могу поднети приговор Републичкој изборној комисији у року од 72 часа од објављивања укупног извештаја на веб-презентацији.

И за објаву резултата председничких избора и приговоре важе исти рокови као и на парламентарним изборима.

У расподели посланичких мандата могу учествовати само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова од броја бирача који су гласали.

Међутим, изборна листа националне мањине учествује у расподели мандата и онда када добије мање од три одсто гласова од броја бирача који су гласали.

Када се расподељују мандати применом система највећег количника, количници изборних листа националних мањина које су освојиле мање од три одсто гласова увећавају се за 35 одсто.

Мандати се расподељују тако што се укупан број гласова који је добила изборна листа која учествује у расподели мандата подели сваким бројем од један до 250.

Добијени количници разврставају се по величини тако да изборној листи припада онолико мандата колико има својих количника међу 250 највећих количника свих изборних листа које учествују у расподели.

Ако две или више изборних листа добију исте количнике на основу којих се расподељује мандат, предност има изборна листа која је добила већи број гласова.

Ако одређеној изборној листи припада више мандата него што има кандидата за народне посланике, мандат који се не додели тој изборној листи додељује се изборној листи којој припада следећи највећи количник за који није додељен мандат.

Републичка изборна комисија у року од десет дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима избора решењем додељује мандате кандидатима за народне посланике по њиховом редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са изборне листе и издаје уверења о избору за народног посланика.

Народна скупштина на првој седници потврђује мандате народних посланика, по поступку утврђеном Пословником.

На првој седници Народне скупштине коју сазива председник парламента из претходног сазива, врши се избор председника и потпредседника и именовање генералног секретара Народне скупштине.

Народна скупштина је конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву чији текст гласи:

“Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!”

У Народној скупштини образују се посланичке групе из реда народних посланика.

„Српска стварност“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here