Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Још три дана остала су за пријављивање кандидата за градоначелнике четири општине на северу. Из Централне изборне комисије Косова потврда да још увек ниједан политички субјект није пријављен за изборе за градоначелника Северне Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића. То што нису, не значи и да неће. 

Потпредседник Српске листе, Игор Симић каже да ће Српска листа у наредним данима предати листу са кандидатима за све четири општине на северу Косова, како би, како каже, сачували слободу и онемогућили да Приштина постави неког Албанца или неку марионету из српског народа.

„Као што смо и најавили након састанка са председником Србије Александром Вучићем, Срби неће дозволити да успе намера Приштине да преузме од Срба управљање општинама са српском већином на северу Косова. Са друге стране, нећемо дозволити ни да се прекине та нит која спаја и која држи живот Срба на простору КиМ између Београда и овог простора. Такође, нећемо дозволити да неке марионете из српског народа буду постављене да управљају овим општинама и које ће апсолутно радити у корист Приштине.“

Симић је уверен да ће Српска листа на овим изборима однети убедљиву победу.

Невладина организација Центар за заступање демократске културе из Северне Митровице, четири године уназад прати изборне процесе на Косову. Душан Радаковић, извршни директор НВО АЦДЦ, сматра да ће предстојећи избори на северу бити боље оранизовани него претходни.

“Очекујемо да ће ови избори бити сигурно боље организовани за разлику од претходних. Не очекује се велики број кандидата, знамо да ће неке партије бојкотовати изборе. Очекујемо да ће Српска листа имати кандидате у све четири општине, али се не бих изненадио да има више кандидата албанских партија, у Митровици сигурно једна, ако не и више партија.”

Грађани кажу да су избори најављени за средину маја, за њих значајни.

„Знате шта, важно је да ми имамо свог човека који ће да нас чува и да имамо коме да се обратимо“, каже анкетирана суграђанка.

„Излазак је обавезан. Ако сте већ спроводе избори, онда треба народ да изађе и гласа за свог представника“, каже други анкетирани.

„Па ваљда су значајни… Кад смо остали ту где јесмо, морамо да имамо некога да нас води“, каже анкетирана Митровчанка.

Предвиђено је да ће се потврђивање и објављивање кандидата за челнике четири општине на северу Косова обавити следећег понедељка.

ЦИК је одлучио да се изборна кампања организује од 13. до 17 маја.

„Српска стварност“ / Радио Контакт плус /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here