1. 04. 2020.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да најављено издвајање две милијарде динара за туристичке ваучере за одмор у Србији значи да ће још 400.000 наших грађана моћи да користи ову погодност.

Љајић је у изјави за агенцију Танјуг рекао да је планирано да дестинације, осим бања и планина, буду и Београд и Нови Сад.

Он је навео податак да ће за првих пет месеци ове године Србија имати штету од приближно 300 милиона евра због мањег девизног прилива од страних туриста, уз напомену да у то нису урачуната домаћа туристичка путовања.

Ова акција је значајна јер ћемо мањак који ће уследити због смањеног доласка страних гостију бар делимично надоместити акцијом туристичких ваучера, истакао је потпредседник Владе.

Љајић је рекао да је до 26. фебруара ове године подељено 160.000 ваучера, што говори о интересовању за ову акцију, и додао да се разматра да се са нових 400.000 ваучера прошири обухват оних који могу да их користе.

Према његовим речима, те ваучере су до сада највише користили пензионери, чак 54 одсто, а затим незапослени и они чија су примања мања од 60.000 динара.

Љајић је објаснио да се сада разматра могућност да се Београд и Нови Сад укључе као дестинације за одмор уз ваучере, и подсетио на то да ваучери у тим градовима нису могли да буду коришћени јер су примат имале дестинације у унутрашњости Србије, пре свега бање и планине.

С обзиром на то да је ова акција уследила као одговор на ситуацију насталу због коронавируса, разматра се могућност да и ова два града, која су највише погођена у смислу пада туристичког промета, буду укључена, објаснио је потпредседник Владе.

Он је најавио да ће наредне недеље бити припремљен коначни текст уредбе о коришћењу туристичких ваучера, уз подсећање на то да су ваучери до сада могли да се користите у приближно 1.460 угоститељских објеката.

Нема сумње да ћемо са новим гостима надоместити губитак који ће уследити због пада међународних туристичких путовања, оценио је Љајић и додао да је ово покушај да се смање губици, који ће сигурно бити велики у овој години.

Према његовим речима, процењује се да ће на светском нивоу губитак у области туризма износити приближно 450 милијарди евра, јер је туризам прва грана привреде која је погођена због пандемије.

Међутим, како је истакао, охрабрује чињеница да је туризам након светске економске кризе показао да се први опоравља и да је најфлексибилнији на овакве кризе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here