Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Један од најтраженијих бегунаца из Србије, Добросав Гаврић, осуђен на 35 година затвора због убиства Жељка Ражнатовића Аркана 2000. године, могао би ускоро да буде изручен Србији из Јужноафричке Републике. Магистарски суд у Кејптауну закључио је да су испуњени услови за Гаврићево изручење Србији, а коначну одлуку о молби Србије за његово изручење треба да донесе тамошњи министар правде.

Министарство правде Србије биће обавештено о даљој судбини овог случају, након што јужноафички министар донесе одлуку, речено је Танјугу у министарству.

Портпарол државног тужилаштва у Кејптауну Ериц Нтабазалила, према писању јужноафричког Сaндеј тајмса, изјавила је да је одлука суда донета “упркос Гаврићевим жалбама да су његов прогон, осуда и казна били политички мотивисани и да се плаши за свој живот ако буде враћен у Србију”.

Гаврић је побегао из Србије непосредно пред изрицање пресуде у октобру 2006. године, а у Јужну Африку је стигао 2007. преко Италије и Еквадора са лажним документима.

Ухапшен је у Кејптауну након мафијшког обрачуна у којем је рањен и идентификован.

У Србији је осуђен као непосредни извршилац убиства Ражнатовића 15. јануара 2000. у холу београдског хотела Интерконтинентал, када је и сам рањен у ногу.

Поред њега на по 30 година затвора осуђени су и Милан Ђуричић Мики и Драган Николић Гаги.

Ђуричић је убијен 24. априла 2018. године у Кејптауну, а Николић је у затвору.

Гаврић и Ђуричић су уредно долазили на суђења све до дана изрицања (друге првостепене) пресуде, када су осуђени на поменуте казне и када им је одређен притвор. На изицање пресуде нису дошли и тада им се, привремено, губи траг.

Пре две године, Европски суд за људска права одлучио је да Гаврић има право на понављање тог суђења када опет дође у Србију.

Уколико буде изручен Србији, Гаврић ће бити упућен право у затвор на одслужење затворске казне, а из затвора ће моћи да поднесе молбу суду да му се одобри понављање суђења.

Пракса судова у Србији је да ове молбе усвајају када се бегунцима комплетно суђење одвијало у њиховом одсуству, док је Гаврић изостао само са изрицања пресуде.

Жељко Ражнатовић Аркан, који је био пред Хашким трибуналом оптужен за злочине против човечности почињене током рата у Босни 1992-95, убијен је 15. јануара 2000. у холу београдског хотела Интерконтинентал.

Поред Аркана, у Интерконтиненталу су убијени и његови пријатељи Миленко Мандић Манда и Драган Гарић Гаро, бивши радник савезног МУП-а.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here