Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Око 50.000 Срба живи у Јужној Америци, а највише их је у те крајеве света дошло после Првог и Другог светског рата. О томе је недавно, приликом посете српској заједници у Чикагу, говорио епископ јужноцентралноамерички Кирило.

Епископ Српске православне цркве за Јужну и Средњу Америку Кирило Бојовић је после литургије одржао предавање у друштвеној сали цркве Свети Стефан Дечански на Лиленд авенији у Чикагу.

Била је то прилика да сазнамо нешто више о људима српског порекла у овом делу света. Епископ Кирило каже да их има око 50000 и да су већином њихови преци дошли раније у те крајеве.

„Ми се трудимо да ту радост Христовог оваплоћења донесемо и да оживимо, усавршимо и у тим далеким крајевима Јужне и Централне Америке, где је наш народ одавно присутан. Још од краја 19. века. постоје писани документи да су наши људи учествовали у изградњи првог православног храма у Буенос Аиресу, који је био први православни храм у Јужној и Централној Америци, који и данас постоји, али већински је наш народ долазио после Првог и Дргугог светског рата. Наши људи су највише груписани по енклавама, како ми то у Цркви кажемо парохијама, у Аргентини и Венецуели”, каже владика Кирило.

Свештеник у цркви Свети Стефан Дечански, отац Александар Петровић, каже да је посета епископа Кирила била значајна, и додаје да већ почињу припреме за прославу Бижића у храму.

„Ово је био велики благослов од Бога, да нас је посетио преосвећени владика Кирило, да је служио Свету архијерејску литургију скоро сви присутни су се причестили, био је велики број, деце, омладине, младих и било је прелепо то литургијско сабрање. Владика Кирило се после свете литургије у дворани нашег храма обратио народу уз малу презентацију о стању и мисији СПЦ на простору Јужне Америке. Пружио нам је подршку и подстрек и чини ми се, и утврдио у нама наду да треба напредовати на том нашем светосавском путу

Интересантно је да је епископ Кирило дипломирани математичар и да је једно време радио у тој струци.

У цркви Свети Стефан Дечански, за Бадње вече и Божић, очекује се велики број људи, мада велики број парохијана долази у ту цркву и током целе године.

„Српска стварност“ / Александар Жигић – Чикаго /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here