Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Косовско питање сувише је комплексно да би могло да се реши у 2019. години, а увођењем такси вратили смо се три корака уназад, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

„Косовско питање је сувише комплексно да бисмо могли да очекујемо да буде решено у 2019. години, посебно што нас у мају очекују избори за европски парламент. Имамо бриселску администрацију која је у одлазећем статусу и не верујем да се може очекивати ту неки озбиљнији ангажман. Са друге стране, позиције су сувише удаљење да би могли да говоримо неком приближавању“, рекао је Љајић за портал Пинк.

Министар Љајић је рекао да што се тиче такси које је Приштина увела, „лопта није у нашем дворишту“.

„Ми ту не можемо ништа више да урадимо осим константног притиска који вршимо, јер је лопта у дворишту Вашингтона и ЕУ, и уопште међународне заједнице која мора реаговати“, рекао је министар.

Истакао је и да је неопходно да се стање врати на период пре 6. новембра када су уведене прве таксе од 10 одсто како би наставили дијалог.

Таксама од 100 одсто, које су уведене 21. новембра, практично је заустављена трговина између централне Србије и Косова и Метохије, подвукао је министар.

Друга последица је, каже, отежано снабдевање становништва на Косову и Метохији.

„Наша обавеза је да тим људима обезбедимо робу и производе, све што су до сада имали, и то ће бити константна борба. На срећу, већих несташица није било, али ако ове мере потрају, постоји опасност да се то деси“, рекао је министар Љајић.

Трећа последица тиче се, каже, привредника на самом Косову и Метохији. Он је навео конкретан пример везан за продају наше пшенице, која је стала увођењем такси.

„Цена је скочила за 10 до 15 евра по тони. Ако узмете 1.000 тона те пшенице, то значи да сте платили 10 до 15.000 евра више него што би платили српску пшеницу, да не говоримо о квалитету…“, наводи Љајић.

„Од овога трпе сви економску штету. Да не говоримо о политичкој штети која је направљена, јер смо враћени три корака уназад. Стање јесте било компликовано, али није било овако тешко као што је сада“, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација, пренео је Танјуг.

Упитан о спекулацијама да се повлачи са функције министра, Љајић је одговорио да се неће наћи у следећој влади било да дође до реконструкције или избора, али да се неће повући из политике.

„Желим да се бавим њом, да јачам странку, можда једног дана и да се вратим, али то је уобичајена политичка активност. Стално ме оптужују сви живи како сам у свакој влади — ево, добро, нећу да будем у влади, да вам бар то олакшам  али ћу се једног дана вратити“, поручио је Љајић.

„Српска стварност“ /Спутник , Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here