Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да држава жели да додатно помогне туристичким агенцијама, које су претрпеле штету услед пандемије, али да до евентуалне помоћи може доћи тек на крају туристичке сезоне.

Љајић је у изјави за агенцију Танјуг навео да до тога може доћи тек када се размотри какве су реалне могућности државе и како су агенције пословале јер је ипак било неких активности, много већих него што се на почетку пандемије очекивало.

Свесни смо губитака које су неке агенције претрпеле, желимо да помогнемо али морамо да сачекамо завршетак туристичке сезоне, да подвучемо црту, поручио је потпредседник Владе.

Он је истакао да то министарство не жели да ствара лажна и превелика очекивања, и нагласио да је и до сада у датим околностима било пуно помоћи за цео туристички сектор, посебно захваљујући уредби о заменским путовањима.

Потпредседник Владе је указао на то да посебну помоћ државе добија сектор хотелијерства, у којем је највећи број запослених у области туризма, напоменувши да хотели у великим градовима имају губитке јер није било страних гостију.

Сада доносимо нов пакет помоћи за хотелску индустрију чија је вредност приближно 1,5 милијарди динара, рекао је Љајић и додао да је повећан број градова и општина који остварују право на ту помоћ са 27 на 67.

Он је подсетио на то да је туристички сектор једини посебно третиран у пакетима помоћи које је држава додељивала привреди због пандемије, а то се односило на погодности као што су исплаћивање минималних зарада, одлагање плаћања пореза и доприноса и мораторијум на отплату кредита.

Према његовим речима, туристички сектор је могао и да користи повољне кредите Фонда за развој са каматном стопом од један одсто и та активност је још у току.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here