Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Љубомиру Алексову, српском представнику у мађарском Парламенту, на свечаној церемонији поводом верског и националног празника Видовдана, у Палати Србије у Београду, председник Републике Србије Александар Вучић уручио је високо државно признање – Златну медаљу за заслуге. Ево како је он доживео доделу тог престижног признања.

“Додељивањe ове награде и свака награда обавезује човека. После примања таквих признања човек не може бити исти, пошто је носилац једне овако високе награде и признања, јер то треба да га у даљем животу обавезује и подсећа да треба да да максимум од себе”, каже Љубомир Алексов.

Шта је оно што ће представљати наредни задатак и наредни изазов у раду?

“Нама је интерес да се српска заједница како тако јединствена сачува у Мађарској. Ову политичку климу треба да користимо да се настави она изградња инфраструктуре и оних наших виталних институција које су потребне да се на дугој стази сачува српска заједница у Мађарској. С друге стране имамо један велики број споменика, првенствено верског карактера, наших храмова, капела, манастира и то треба обнављати и извршити реконструкцију тих објеката. Са будимском епархијом треба да се настави програм који је пре неколико година започет и резултирао једним музејем у Сентандреји и враћањем неких некретнина, а ове године подршком за обнову десетак српских цркава, али има још шта да се ради.

С друге стране, треба користити оне могућности што рад у парламенту и свакодневни контакт са мађарском Владом пружају и треба да сачувамо и у политичком смислу овај веома повољан положај”, каже Алексов.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here