Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, Велибор Џомић, изјавио је да нема ничег спорног у томе што је Београдска патријаршија поднела иницијативу за оцену уставности Закона о слободи вероисповести и оценио да поједини медији покушавају да то искористе за поделу између патријарха СПЦ Иринеја и митрополита Амфилохија.

“То је ординарна неистина”, рекао је Џомић, који, међутим, није желео да открива правну тактику поступања према Уставном суду.

“Оно што могу да кажем је да су ти односи између епархија, митрополије и патријаршије органски, да су лични односи између нашег митрополита и епископа са патријархом Иринејом на највишем могућем нивоу, јер то су озбиљни људи”, казао је Џомић.

AP Photo/Risto Bozovic

Адвокат Никола Мартиновић сматра да постоји различито деловање патријаршије у Београду и владајућих политичких структура у Србији, у односу на Митрополију црногорско-приморску, иако је Уставом СПЦ прописано јединствено деловање.

“То је ипак унутрашње питање Цркве, које медији не би требало да коментаришу”, оценио је Мартиновић, пренео је подгорички портал Аналитика.

Џомић је на то одговорио да такве одредбе у “правном животу” СПЦ не постоје.

Телевизији Црне Горе је из Уставног суда потврђено да су стигле три иницијативе за оцену уставности спорног Закона о слободи вероисповести.

Осим иницијативе коју је поднела група београдских адвоката, 17. јануара стигле су и иницијативе Светог архијерејског синода СПЦ и Српске патријаршије из Београда, чији је заступник патријарх српски Иринеј.

Та телевизија је пренела да су иницијативе достављене Уставном суду упркос, како наводе, томе што је Митрополија црногорско-приморска апеловала на грађане, удружења и институције да не предузимају једностране активности, већ да све предлоге доставе Правном савету митрополије.

Црногорски јавни сервис на основу тога закључује да наводно мимоилажење Митрополије и Патријаршије у вези са правном тактиком није једино, већ да постоји и поводом одређивања преговарача са државом Црном Гором.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here