Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 610.232 особа, а забележена су 5.384 смртна случаја. На респиратору је 299 пацијената од укупно 7.641 хоспитализоване особе, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је према последњем пресеку битку са ковидом 19 изгубило још 39 пацијената. Регистровано је 4.826 нових случајева заразе коронавирусом од којих је највећи број у Београду – 1.185.

На јучерашњој седници Кризни штаб предложено је да се од понедељка, уколико за викенд не буде наглих повећања броја новозаражених, дозволи отварање угоститељских објеката у баштама и на отвореном. Предложено је и да се радно време свих објеката, укључујући оне који већ раде и оне који ће бити отворени, продужи максимално до 22 часа.

Сви средњошколци и старији основци остају до даљег на онлајн настави.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је након седнице да је епидемијска ситуација у овом тренутку и даље ванредна, да је број новозаражених стабилан, али висок и да од ситуације за викенд зависи примена нових мера.

Напоменуо је да ће услови за угоститељске објекте бити тачно дефинисани током викенда и најкасније у недељу обелодањени.

Најавио је да ће тек бити размотрено колико ће грађана моћи да приме баште, односно да ли ће се гледати квадратура баште, да ли ће моћи да се искористи 40 или 50 одсто површине…

Министарка за рад, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић је након седнице, апеловала на грађане који се нису вакцинисали да искористе добробит доступности вакцина.

Нагласила је да путовање не треба да буде разлог да би се неко вакцинисао, већ да то треба бити сматрано средством борбе против епидемије.

Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра рекао је за РТС да је епидемијска ситуација врло озбиљна и апеловао на грађане да се вакцинишу.

“Апелујем да се људи вакцинишу, а са друге стране молим на разумевање грађане да морају да сачекају ако нису најхитнији”, истакао је Ерцеговац.

Масовна вакцинација се наставља на више пунктова широм земље, а синоћ је на београдски аеродром “Никола Тесла” стигао први контингент вакцина из Ковакс механизма. У Србију је на овај начин допремљено 57.600 доза вакцина “Астра-Зенеке”.

Сви заинтересовани грађани могу да искажу интересовање за вакцинисање против ковида 19 позивањем броја 0800 222 334 и преко преко портала е-Управе на коме су доступне и нове услуге везане за вакцинисање – “пропуштен термин за вакцинацију” и “потврда о вакцинацији”.

У Суботичкој болници 179 пацијената, 15 на респиратору

Епидемијску ситуацију са коронавирусом у Војводини стручњаци и даље оцењују као ванредну. У Суботици је број активних случајева у порасту, као и број хоспитализованих, па се отварају и нова ковид одељења у суботичкој болници.

У суботичкој болници има места, али само зато што се отварају нова одељења.

Према подацима од јуче Дома здравља у ковид амбуланти је у петак било 256 пријема, а 72 је било позитивно, а 20 је упућено у суботичку болницу. То су за град од 140.000 становника огромне бројке.

Доктор Душан Новчић, лекар у ковид одељењу Опште болнице у Суботици каже да се у тој установи налази 179 пацијената. У интензивној нези је 19 пацијената, а 15 на респиратору. У ковид амбуланти прегледано је 64 пацијента од чега је 13 задржано на лечењу.

“Сада у овом таласу су клиничке слике много теже. И много брже долази до погоршања стања пацијената, него у претходним таласима. Ја сам више од годину дана у црвеној зони. Ситуација је доста тешка. Сви су под великим притиском. Ја нисам за попуштање мера. Апелујем на све сугрђане да поштују мере”, истиче Новчић.

Има пацијената, напомиње, свих животних доба, а највише радно активних грађана.

“Много брже иде сада заражавање него што је било у прошлим таласима”, истакао је Новчић.

До сада је 36.500 Суботичана примило прву дози, око 16.000 и другу дозу. Данас се наставља вакцинација на главном пункту у Новој општини, 330 људи ће примити другу дозу “Синофарм” вакцине.

Данас вакцинални пункт ради у Пожеги.

Директорка Дома здравља у Пожеги др Вера Матовић која је прво Пожежанка које је примила вакцину у том граду каже за РТС да је у том граду вакцинисано првом дозом 5.500 људи.

“То је веома висок проценат вакцинације. А 4.000 људи је примило обе дозе вакцине и они су сада практично заштићени. Што се тиче здравствених радника, спадамо у групу оних који су у највећем проценту вакцинисали своје здравствене раднике. Отприлике 46 посто здравствених радника је примило вакцину, а око 30 досто је прележало ковид”, каже Матовићева.

У овом таласу, наводи, обољева популација од 25 до 50 година.

“Они су имунолошки јачи, слика јесте блажа, али то не значи да међу њима немамо тешке пацијенте. У последње две недеље крива је заравњена, и број оболелих се креће од 15 до 20 на дневном нивоу, од 120 прегледаних, међу којима је 40 првих прегледа. Међу децом буде врло ретко, и то међу децом од петог до осмог разреда. Јуче је био пад, имали смо 13 позитивних од 112 прегледаних. Можемо рећи да се крива заравњава и да немамо скокове броја заражених. Надамо се само побољшању”, нагласила је Матовићева.

Прекинуте две корона журке у Београду

Комунална милиција прекинула је синоћ у Београду две корона журке на којима је било око 100 гостију, сазнаје Танјуг.

У 23 сата патрола је затекла четрдесетак особа на нелегалној журци у објекту за организовање прослава на батајничком друму, као и већи број возила и гостију који су долазили на нелегалну прославу.

Пола сата после поноћи, Комунална милиција открила је журку на сплаву на Обреновачком путу, са око 50 гостију.

Свима су исписани прекршајни налози за непоштовање мера, и кажњена одговорна лица.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here